Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Sänk trösklarna mellan hyrt och ägt boende

För att komma tillrätta med bostadsbristen krävs mer än bara ökat byggande. Det menar Ingrid Eiken Holmgren, vd Mäklarsamfundet och Jonas Nygren, förbundschef Hyresgästföreningen.

Publicerad: 9 Oktober 2017, 04:00


Var fjärde bostadskonsument upplever sig hindrad att flytta till annan ort för jobb eller studier på grund av bostadssituationen på den aktuella orten. Det är ett allvarligt problem för bostadskonsumenter, företag och samhällsekonomin.

För att komma tillrätta med bostadsbristen krävs mer än bara ökat byggande. För det krävs ökad rörlighet både inom och mellan upplåtelseformerna. Vi har undersökt hur boende i hyrt respektive ägt boende ser på möjligheterna att flytta mellan upplåtelseformer och till arbete och studier. Vår undersökning visar betydande inlåsningseffekter i och mellan hyrt och ägt boende.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Var fjärde bostadskonsument upplever att bostadssituationen på den aktuella orten i allra högsta grad påverkar deras möjligheter att flytta för arbete eller studier. För hyresgäster är siffran 32 procent.
14 procent av hyresgästerna svarar att förhållandena på bostadsmarknaden i hög grad har hindrat dem att ta ett jobb eller utbilda sig på annan ort än där de bor i dag. För de som bor i bostadsrätt är andelen
8 procent. På en fungerande bostadsmarknad kan vi flytta när vi önskar och behöver. Det är tyvärr motsatsen till dagens situation. Allvarligast är det för unga vuxna, vars framtid sätts på ofrivillig paus och skjuts upp på obestämd tid på grund av bostadsbrist och en inlåst bostadsmarknad.

Ett steg i rätt riktning vore en bred översyn av skatter och bosparande, långsiktiga villkor för byggande och en stark allmännytta.

Ingrid Eiken Holmgren, vd Mäklarsamfundet och Jonas Nygren, förbundschef Hyresgästföreningen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.