Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Satsa på bostäderna och slå tre flugor i en smäll

Antalet kommuner som uppger bostadsbrist i Sverige har nästan tredubblats på 13 år. Samtidigt går nästan 400 000 människor arbetslösa i landet och behoven av renoveringar och energi-investeringar är stora, skriver Ingela Edlund, andre vice ordförande i LO. Nu föreslår LO att en rad åtgärder vidtas.

Publicerad: 16 Oktober 2013, 09:23

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Bostadsbristen låser in människor i arbetslöshet. Att investera i bostadsbyggandet skulle därmed inte bara vara en direkt jobbskapande åtgärd, utan också möjliggöra en bättre fungerande arbetsmarknad i framtiden. Vi föreslår en stimulans på bostadsbyggandet som skulle slå tre flugor i en smäll: skapa 26 000 jobb, minska bristen på bostäder och bidra till ett mer klimatsmart boende. Det är ett viktigt steg mot att nå full sysselsättning i Sverige.

Allt fler kommuner uppger bostadsbrist i landet, framför allt kommuner i och kring storstadsområdena. Sedan år 2000 har antalet kommuner som uppger bostadsbrist ökat från 45 kommuner i Sverige till 126 kommuner år 2013. Det innebär att bostadsbristen har ökat med 180 procent. För att komma till rätta med bostadsbristen i landet och pressa ned arbetslösheten föreslår vi en rad åtgärder:

• En stimulans på 15 miljarder kronor till ökat bostadsbyggande som framförallt riktas mot byggandet av hyresrätter och studentlägenheter, där bristen är särskilt allvarlig. Det skulle generera ungefär 26 000 jobb i Sverige.

• Ett renoveringsprogram för miljonprogramsområden och energiinvesteringar i det befintliga beståndet. Även kommuner som inte direkt lider av bostadsbrist har säkerligen behov av energisparande åtgärder som fönsterbyten och förbättring av ventilations- och värmesystemen. Därför vill vi se att någon form av subvention införs till energiinvesteringar i bostäder, till exempel energisparlån.

• ROT-avdraget bör också omfatta hyreshus och bostadsrättsföreningar. Att investera i bostadsbyggande är inte bara en bostads- och sysselsättningsfrämjande åtgärd. Ett renoveringsprojekt för miljonprogrammen och energiinvesteringar i det befintliga beståndet är lika mycket en miljöpolitisk åtgärd. Att satsa på bostäderna är som att slå tre flugor i en smäll.

Det är också ett problem att den borgerliga regeringen urgröpt socialförsäkringssystemet, framförallt genom försämringarna av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Det har gjort hushållen sårbara för eventuella prisfall på bostäder i framtiden, särskilt som hushållens skuldsättning ligger på en historiskt hög nivå i Sverige. Därför bör taken i socialförsäkringarna höjas, så att hushållens sårbarhet för prisförändringar på bostäder minskar.

Bostadsbristen drabbar unga särskilt hårt, som hindras från att flytta hemifrån, ta ett jobb eller studera för att de inte får tag i en bostad. Vi vill nu investera i ett ökat bostadsbyggande, som inte bara skulle skapa 26 000 jobb och få arbetsmarknaden att fungera bättre, utan också göra bostadsbeståndet mer klimatsmart. Det vore ett viktigt steg på vägen mot att nå full sysselsättning.

Ingela Edlund, 2:e vice ordförande LO

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.