Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sätt byggnaders energibehov främst!

”Boverket – är det inte snart dags att tänka om – ställ krav på byggnadens energibehov i stället för, som i dag, på köpt energi”. Det menar Veidekkes miljöchef Johnny Kellner i denna debattartikel.

Publicerad: 25 februari 2013, 15:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad är en energieffektiv byggnad? Enligt Boverkets regler är det den köpta energin som styr byggreglerna och inte själva behovet av energi. Boverket försöker styra upp byggnadens klimatskärm genom ett högsta tillåtna Um-värde (genomsnittet av U-värden för byggnaden). Med en bergvärmepump i stället för en anslutning till fjärrvärme kan den köpta energin i stort halveras för byggnaden. Men om man tar hänsyn till den tillförda energin i form av den energi det åtgår att tillverka elen på marginalen, det vill säga den sist tillkomna elen med kol och gas (primärenergi), så blir resultatet negativt jämfört med miljövänlig fjärrvärme och ur global klimatsynpunkt.

På marginalen är cirka 15 procent av den totala nordiska elen på 380 TWh importerad el från fossilkondens. En bergvärmepump minskar således inte byggnadens energibehov utan enbart den köpta energin men blir negativ ur klimatsynpunkt jämfört med fjärrvärme. Utanför fjärrvärmeområden där el är det enda realistiska alternativet är naturligtvis bergvärmepumpstekniken ett utmärkt sätt att hushålla med värdefull el. Att man ändå väljer bergvärme i stället för anslutning till fjärrvärme har att göra med dagens monopolsituation för fjärrvärme.

Våra nordiska grannar Finland och Danmark har redan infört primärenergifaktorer för el i sina nationella byggregler. Boverket har sedan länge uppdrag att anpassa regelsystemet till de nordiska länderna av det nordiska ministerrådet. Hittills har Boverket inte varit intresserat av att ta in primärenergifaktorer i regelsystemet. Det går inte att påstå som många försöker att hävda att man vid olika teknikval använder sig av nordisk eller svensk elmix. Vid produktval under projekteringen är det är den sist tillkommande elen (marginalel) som är relevant i detta sammanhang. Elnätet är i dag sammankopplat med övriga Europa, så i egentlig mening har vi varken en nordisk eller svensk el.

Det är ett EU-direktiv att energiproduktionen innan utgången av 2020 ska vara förnybar och lokalt producerad. Detta har tydligen gått fjärrvärmebolagen helt förbi! El anses inte vara lokalt producerad med vissa undantag för solceller. Fjärrvärme anses både vara lokalt producerad och i huvudsak förnyelsebar. Fjärrvärmebolagen måste börja anpassa sin teknik till energieffektiva lågtemperatursystem till nya stadsdelar med lågenergihus. Detta kommer i högsta grad även gälla vid en storskalig energieffektivisering av miljonprogrammet. Mälarenergi är ett bra exempel på att det finns nytänkande hos några energibolag.

Byggnader och tillförd värme måste vara energieffektiva med små värmeförluster. Att då använda termen köpt energi för byggnader är inte långsiktigt hållbart utan det måste vara byggnadens verkliga energibehov av rätt sorts kvalitet på energin (exergi) som är styrande. Boverket – är det inte snart dags att tänka om – ställ krav på byggnadens energibehov i stället för på köpt energi.

Johnny Kellner

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News