Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sätt ljus på miljöfrågan

Att klimatförändringarna är ett reellt hot är det numera få som tvivlar på. Rapport efter rapport visar på samma sak – om vi inte vidtar drastiska åtgärder kommer vi att gå en bekymmersam framtid till mötes. En viktig, men hittills outnyttjad åtgärd är att se över belysningen i offentliga och kommersiella fastigheter. Ett globalt skifte till led-belysning kan innebära att koldioxidutsläppen minskar med hundratals miljoner ton varje år och samtidigt leda till årliga besparingar på hundratals miljarder kronor. Det skriver James Chorlton, global affärsområdeschef för Honeywell Electrical Devices and Systems.

Publicerad: 11 september 2012, 15:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Belysning står för omkring 19 procent av den globala energiproduktionen och uppskattningsvis också för cirka 6 procent av det globala utsläppet av växthusgaser. Om omodern lysrörsteknik byttes ut till led-belysning skulle den globala energikonsumtionen från belysning kunna minskas med 40 procent. Detta motsvarar ungefär 130 miljarder euro varje år i sparade driftskostnader och minskade koldioxidutsläpp med 670 miljoner ton. Att se över sin belysning är därför viktigt både ur miljö- och kostnadsperspektiv, men i dagsläget är det få organisationer – såväl i Europa som globalt – som har utforskat fördelarna med led-tekniken.

Men om det nu finns stora miljö- och kostnadsvinster att göra genom att byta till led-belysning – varför har då tekniken inte fått sitt stora genombrott? Till stor del beror detta på två myter som har omgärdat tekniken. Dessa myter har haft viss bäring i förhållande till de första generationerna av led-belysning, men har liten relevans idag.

Den första av dessa myter är att led-system är för dyra. Alltför ofta baseras valet av belysning i offentliga och kommersiella fastigheter på den initiala kostnaden, snarare än långsiktiga fördelar. Den initiala kostnaden kan vara större för vissa led-system än för traditionella lysrörssystem, men ett led-lysrör varar fem år längre än ett genomsnittligt fluorescerande lysrör, vilket innebär att service- och materialkostnaderna som krävs vid lysrörsbyte minskas radikalt.

Eftersom led-belysning förbrukar avsevärt mindre energi, så kan även elkostnaderna minskas betydligt. Ett led-lysrör genererar ungefär 23 watt, vilket kan jämföras med ett genomsnittligt fluorescerande lysrör som genererar 58 watt. Detta innebär en energibesparing på 60 procent. En investering i led-belysning betalar sig därmed oftast inom tre år.

Den andra myten är att led inte ger ett tillräckligt ljus. Tidigare har det varit så, men det stämmer inte alls längre. När man jämför belysning genom att mäta levererat ljus, så är led-belysning ofta nog så bra eller bättre. Led-belysning är riktad och släpper ut nästan allt sitt ljus i önskad riktning.

Andra fördelar med led-tekniken är att den fungerar i ett mycket bredare temperaturspann, att den erbjuder möjligheter till färgvariation och är dimningsbar.

Myterna om led-belysning har gjort att dess marknadspenetration har gått långsamt, med följden att företag och organisationer går miste om teknikens potential. Men hur ser då framtiden ut för led-belysning?

Enligt konsultbolaget McKinsey & Company har led-belysning potential att bli den dominerande tekniken vid 2015, både inom kommersiell- och hembelysning. Men för att potentialen ska bli verklighet måste företag och organisationer ta sitt ansvar och se över sin belysning. Det har vi alla att vinna på.

JAMES CHORLTON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.