Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Skapa en fungerande marknad för lågenergihus

I nr 4/2013 av Byggindustrin skriver Helena Westholm, Efem arkitekt-kontor, att kommunerna bör få fortsätta att ställa egna energikrav på bygg-nader. Westholm lyfter bland annat fram användningen av eldrivna värmepumpar i svenska småhus som ett argument för kommunala särkrav. Maria Brogren och Björn Wellhagen, BI, menar att denna argumentation inte håller.

Publicerad: 12 februari 2013, 13:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För det första är koldioxidutsläppen från svenska byggnaders drift extremt låga i ett internationellt perspektiv. Den 5 februari presenterade International Energy Agency en granskning av svensk energipolitik där man berömde Sverige för just detta. Uppvärmning och varmvattenproduktion i bostäder och lokaler (inklusive i elvärmda villor) står för endast cirka tre procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, enligt Naturvårdsverkets rapport Färdplan 2050.

För det andra importerar Sverige inte alls några stora mängder kolkondensel från kontinenten som Westholm vill låta påskina. Sanningen är att Sverige förra året exporterade 7,2 TWh koldioxidfri el till andra länder.

För det tredje är de nationella byggreglerna utformade så att väsentligt tuffare energikrav ställs på hus med värmepump än på hus med fjärrvärme.

Det är jätteviktigt att minska klimatpåverkan. Kommunala särkrav är dock ingen lösning på det problemet.

Westholm verkar vidare anse att det är ett problem att det är ett glapp mellan energikraven i de nationella byggreglerna och ”vad som är möjligt”. Vi vill påminna om att Boverkets byggregler är ett golv för vad som är tillåtet och att dessa krav måste klaras i varje enskilt byggprojekt. De nationella kraven kan rimligtvis inte ligga på gränsen av vad som är möjligt idag. Därmed inte sagt att reglerna inte skulle kunna skärpas fram till 2020. Det är dock inte byggreglerna som bör vara marknadsdrivande, det är efterfrågan. Det finns idag allt fler beställare som aktivt väljer lågenergihus. Sveriges Byggindustrier välkomnar denna utveckling. Det vi vänder oss emot är när kommunpolitiker går in som en extra kravställande nivå mellan de nationella reglerna och beställarens krav.I detta sammanhang vill vi återigen poängtera att Sveriges Byggindustrier står till fullo bakom målen för energieffektivisering. Våra medlemsföretag har allt att vinna på att det byggs energieffektiva byggnader i Sverige. För att denna utveckling ska ta fart behövs det dock en väl fungerande nationell marknad där byggföretagen kan konkurrera genom att erbjuda kostnadseffektiva lågenergihus. Det måste vara lönsamt att bygga lågenergihus, annars kommer det inte att hända.

Låt oss avsluta med ett exempel på vad som kan hända om marknaden ges rätt förutsättningar: I mitten av 1990-talet kostade en vanlig 32-tums tjock-tv ungefär 5 000 kronor. År 2013 kostar en 42-tums platt-tv med full HD 3 000 kronor. Det är samma produkt men ändå inte. Den nya tv:n har bättre prestanda vad gäller ljud och bild, den är större i tum räknat men betydligt tunnare och drar mindre ström. Produkten har utvecklats och blivit bättre med tiden och dessutom billigare. Vad är det som drivit fram utvecklingen? Konkurrens mellan tillverkarna och lyhördhet mot konsumenternas önskemål. Ja, men också tydliga krav på övergripande nivå, i detta fall EU-nivå.

Volvo hade för ett år sedan en reklam där man pekade på några hundra förändringar från fjolårets modell. Vad hade drivit på den på produktutvecklingen? Marknaden och konkurrensen förstås. Hade Volvos bilar blivit bättre om det funnits kommunala särkrav? Hade vi fått bättre tv-apparater till lägre pris om det hade funnits kommunala särkrav? Vi tror inte det.

Maria Brogren, energiexpert, Sveriges Byggindustrier, Björn Wellhagen, näringspolitisk chef,  Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News