Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Skattejämförelser mellan boendeformer leder helt fel"

Hyresgästföreningen framhåller i olika rapporter att hyresrätten är skattemässigt missgynnad jämfört med ägda småhus och bostadsrätter. Även om fastighetsavgiften kan ses som en missgynnande skatt är Hyresgästföreningens påstående felaktigt. Det skriver Sofie Wilhelmsson, skatteexpert Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 27 september 2016, 08:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är viktigt att debatten grundas på relevanta jämförelser och fakta, i stället för på missuppfattningar. Därför har Sveriges Byggindustrier, tillsammans med EY (tidigare Ernst & Young), tagit fram en rapport som jämför just skattereglerna för bostadsrätter och hyresrätter. Rapporten visar att en sådan jämförelse är som att jämföra äpplen och päron, eller kanske snarare en enda stor fruktsallad där äpplen och päron dessutom ska jämföras med kiwi och hallon.

Missvisande att jämföra

Regelverket är mycket komplext och försök till jämförelser kommer enbart att vara missvisande, eftersom dessa av naturliga skäl inte kan ta hänsyn till samtliga parametrar som påverkar beskattningen av fastighetsbolag, hyresgäster, bostadsrättsföreningar och ägare av bostadsrätter. Det finns också en mängd skattemässigt gynnade kapitalinvesteringar, exempelvis genom investeringssparkonto och kapitalförsäkringar, vilket inte framkommer i Hyresgästföreningens jämförelser. Till detta kommer en mängd andra parametrar som risktagande vid investeringar etc.

De skatteregler som anses gynna bostadsrättsinnehavare har också ofta en motsvarighet i skattereglerna för fastighetsbolag som de facto är ägare till den fastighet som hyresgästen bor i.

Rätt till ränteavdrag gäller alla

Ett av de återkommande argumenten är bostadsrättsinnehavarnas möjlighet till ränteavdrag. Något som dock lika konsekvent tappas bort är att det finns en generell rätt till ränteavdrag för alla som lånar pengar, oavsett vad dessa används till. Avdragsrätten gäller såväl fysiska som juridiska personer.

Ett undantag är bostadsrättsföreningar som lånat pengar för att köpa den fastighet som senare upplåts till medlemmarna, varken bostadsrättsföreningen eller medlemmarna får dra av dessa räntor. Fastighetsbolag har däremot rätt till ränteavdrag på externa lån, vilket bör återspeglas i hyressättningen.

Inte avsedda att vara neutrala

Bostadsrättsinnehavarnas möjlighet till ROT-avdrag nämns också ofta. ROT-avdraget handlar dock inte om att gynna ägande, utan infördes som en åtgärd mot svartarbete. Man kan alltså inte tala om att dessa skatteregler leder till ett gynnande eller missgynnande, eftersom de inte är avsedda att vara neutrala.

Det är naturligtvis viktigt att det finns bostäder med olika upplåtelseformer. Debatten bör dock inte kretsa kring omöjliga jämförelser av skatteregler. Vi bör istället tydliggöra de fördelar och risker som finns med de olika upplåtelseformerna. Därutöver ska politiken se till att det finns regler som gör det attraktivt att bygga olika upplåtelseformer.

Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.