Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Skevt när kommuner bötfäller sig själva"

”Konkurrensverket bör snabbutreda om det råder obalans när det gäller byggsanktionsavgifter. För nu har det hänt igen. En kommun har börjat bygga innan startbesked meddelats och får betala byggsanktionsavgift till sig själv”, skriver Rikard Silverfur, Näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Publicerad: 17 maj 2016, 07:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

kommunerbyggsanktionsavgift

Man förundras över hur det är ställt med internkommunikationen när en nämnd börjar bygga innan en annan nämnd meddelat bygglov eller startbesked. Men framför allt hur det möjliggör för kommuner att ta genvägar i byggprocessen som inte är möjligt för andra aktörer. Det är skevt!

I ärlighetens namn är dock inte kommunerna ensamma om att som byggherre göra sig skyldiga till fel. Det finns flera byggherrar, såväl offentliga som privata, som gör fel och åker på en byggsanktionsavgift. Enligt Boverkets årliga uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning beslutade kommunerna om byggsanktionsavgifter vid sammanlagt 137 fall under 2015.

Tidigare fick kommuner betala in sin byggnadsavgift till länsstyrelsen. Som exempel fick Gotlands kommun 2007 betala, enligt den plan- och bygglag som gällde då, en byggnadsavgift till länsstyrelsen för ett svartbygge. Begreppet Byggnadsavgift finns inte längre i och med att byggsanktionsavgifter introducerades 2011 när den nya plan- och bygglagen trädde i kraft.

Betyder inget för kommunal budget

Numera är det är kommunen som delar ut och driver in byggsanktionsavgifter oavsett vem det är som gjort överträdelsen. Det innebär att kommunen inte sällan bötfäller sig själv. I ett aktuellt fall i Halmstad rapporteras om att där finns förslag på att kommunen ska utdöma en byggsanktionsavgift på 250 000 kronor till sig själv då startbesked saknades för ett skolbygge.

Det kan tyckas märkligt, summan blir ju noll i den sammanlagda kommunala budgeten. Den sanktionsavgift en nämnd utdömer till en annan nämnd tas ju ur samma kommunala budget. Det enda som syns är att nämndernas respektive delbudgetar påverkas. I det stora hela betyder det ingenting för den kommunala budgeten.

Eller som ansvarig lokalpolitiker i Sollentuna utryckte det när byggnadsnämnden 2015 utdömt byggsanktionsavgift på 329 000 till den egna trafik- och fastighetsnämnden eftersom kommunen utan bygglov påbörjat ett bygge av en tillfällig skola: ”Det går ut ur ena fickan och in den andra”.

Kan vifta bort avgiften

Jag menar inte att byggsanktionsavgifter inte ska utdömas. Har man gjort fel så har man. Men när en privat aktör eller ett bolag får betala sanktionsavgift påverkas kalkylen direkt. För det är ju endast kommunerna som kan vifta bort sanktionsavgiften och ”ta ur ena fickan och stoppa in i den andra”. Det är en obalans som måste rättas till.

Vill det sig riktigt illa så lär sig kommuner att när de själva är byggherrar kan de ta genvägar i bygglovsprocessen eftersom eventuella sanktionsavgifter inte påverkar den sammanlagda kommunala budgeten. Det blir mest en bokföringsteknisk övning där kommunen ”tar ur ena fickan och stoppar in i den andra” samtidigt som kommunen inte behöver bry sig om att invänta lov eller start-/slutbesked innan bygget drar igång.

Tack och lov har inte jag läst om någon sådan medveten strategi. Låt oss hoppas att det inte förekommer, även om möjligheten uppenbarligen finns. Därför är det bra om Konkurrensverket tittar på detta.

Rikard Silverfur, Näringspolitisk expert, Fastighetsägarna Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

kommunerbyggsanktionsavgift

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News