Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Skönt att återse fyraårig teknisk linje”

”Det är verkligen glädjande att gymnasieingenjörerna kommer tillbaka, för de kommer att fylla ett tomrum. Se till att det i avgångsbetyget anges att de har avlagt ingenjörsexamen”, skriver Evert Ljungström i Härnösand.

Publicerad: 23 maj 2014, 06:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Enligt utbildningsminister Jan Björklund återkommer fyraårig teknisk linje på gymnasiet från och med 2015 efter ett uppehåll på cirka 20 år. Detta gläder mig mycket eftersom jag under 30 år undervisat i att utbilda gymnasieingenjörer. Denna ingenjörsform var mycket uppskattad av både elever och företag.

Utbildning av gymnasieingenjörer fanns tidigare på tekniska gymnasier fram till 1969 och var då treårig. Efter genomgången utbildning utfärdades ett avgångsbetyg med formuleringen ”har blivit godkänd i gymnasiets ingenjörsexamen” som utdelades endast till de elever som enligt vissa kriterier bedömdes som godkända.

Från 1970 förlängdes tiden till fyra år och utbildningen benämndes ”fyraårig teknisk linje”. Samtidigt infördes ett nytt betygsystem, ”relativa betyg”, med en skala 1–5 (där ingenting var underkänt eller godkänt). Vid utbildningens slut utfärdades ett avgångsbetyg med formuleringen ”slutbetyg från fyraårig teknisk linje” som utdelades till alla elever med en rimlig närvarotid. Ordet ingenjörsexamen försvann alltså. Detta medförde stora problem, särskilt för elever inom el (att få behörighet för elinstallationer) och bygg (att få bli platschefer på byggarbetsplatser i utlandet).

”Fyraårig teknisk linje” på gymnasiet ersattes i början av 1990-talet med utbildning till högskoleingenjör på högskolor och universitet. Dessa ingenjörer kom mer att bli ”halva civilingenjörer” och ersatte inte gymnasieingenjörerna, som med sin mera ”praktiskt inriktade utbildning” var mera operativa och kunde snabbt inom till exempel byggbranschen bli platschefer på byggarbetsplatser.

Det är verkligen glädjande att gymnasieingenjörerna kommer tillbaka, för de kommer att fylla ett tomrum. Se till att det i avgångsbetyget anges att de har avlagt ingenjörsexamen.

Evert Ljungström, Härnösand

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.