Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Småhus, inte fler bostadsrätter, är det vi behöver"

Alla vill inte bo i flerbostadshus, skriver Lena Södersten förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund.

Publicerad: 21 november 2018, 11:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På senare år har bostadsbyggandet allt för ensidigt varit inriktat mot flerfamiljshus, framför allt mot exklusiva bostadsrätter. Det stora utbudet av dyra bostadsrätter i förhållande till efterfrågan är en bidragande orsak till det senaste årets prisfall.

Det har byggts alldeles för få småhus. Just nu ligger 15 137 nyproducerade lägenheter och småhus ute till försäljning i de tre storstadslänen enligt Booli, men bara 13 procent av dem är småhus. Resten är bostadsrätter.

Det är som att vi har fastnat i illusionen att alla vill bo i flerfamiljshus.

Men 90-talisterna kommer att vilja bo i småhus framöver. De kommer att vilja låta sina barn leka på tomten och känna gräset mellan tårna precis som vi och våra föräldrar före oss.

Vi blir äldre och friskare. Många skulle gärna välja ett mindre men marknära boende när barnen har flyttat ut där de sedan kan bo kvar när de kommer upp i åren. Då krävs ett ökat utbud av mindre småhus i ett plan och lägre flyttskatter.

Dessutom verkar det finnas en förutfattad mening om småhus. För några månader sedan var jag på ett seminarium om hållbart bostadsbyggande i en av Stockholms söderortskommuner. Kommunen har problem med tryggheten i sina miljonprogramsområden. Ändå kallade kommunens ledande poli- tiker gång på gång kommunens villa- områden lite nedsättande för ”våra villamattor”.

Ord spelar roll. Det behövs en attitydförändring kring småhus hos politiker, andra beslutsfattare och kommunala tjänstemän. Att bo i ett eget ägt småhus är en fråga om frihet. Om 90-talisterna ska kunna uppfylla sina husdrömmar behöver det byggas fler småhus.

Lena Södersten förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.