Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Smarta elnät – en modern ormtjusare"

Utvecklingschefen på Fastighetsägarna Stockholm, Per Forsling, har läst Samordningsrådet för smarta elnäts handlings­plan som överlämnats till regeringen. Han hittar få exempel på vad rådet anser vad smarta elnät är eller vad dessa kan göra för nytta.

Publicerad: 5 maj 2015, 12:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna StockholmSmarta elnätförnybarförnybar

Hasse Alfredsson gav liv till en ormtjusare på Kiviks marknad som saknade orm. Tack vare sina målande och levande beskrivning av den farliga ormen lyckades han locka publiken och göra dem så skrämda av den tomma korgen att de svimmade.

Jag får osökt känslan av att smarta elnät är vår tids motsvarighet. Experter, politiker och tyckare pratar om smarta elnät som något fantastiskt. Och visst, vem kan säga något illa om en företeelse som är ”smart”. Men vad är det egentligen?

Samordningsrådet för smarta elnät har lämnat sin handlingsplan till regeringen, där remisstiden nu gått ut. Jag har läst rapporten. Därav referensen till ormtjusaren på Kiviks marknad.

Tyvärr har rådet inte lyckats konkretisera vad man anser att smarta elnät är, eller till vilken nytta man ska ha smarta elnät. Framför allt hade jag velat se en analys av vem som tjänar på allt det smarta som rådet alltså inte riktigt kan säga vad det är.

Rådet sätter bland annat sin tilltro till mer aktiva kunder genom ökad tillgång till information från mätare. Kunden ska till exempel bli mer aktiv och flytta sin förbrukning baserat på prissignaler. Till exempel att låta tvättmaskin och diskmaskin köras under tider med lägre elpris.

Just den frågan har utretts av forskare på Umeå Universitet.

I rapporten ”En elmarknad i förändring – är kundernas flexibilitet till salu eller ens verklig?” som presenterades för ungefär en månad sedan tittar en forskargrupp vid Centrum för Miljö- och Naturresursekonomi (CERE) vid Handelshögskolan, Umeå Universitet på konsumenternas nuvarande och framtida roll på elmarknaden. Rapporten är beställd av Energimarknadsinspektionen.

Forskarnas analyser visar att smarta elnät bidrar till mycket små besparingar för en vanlig konsument. Ett belysande citat från rapportens slutsatser:

”Våra beräkningar pekar på att hushåll som drastiskt flyttar om sin elkonsumtion sparar mindre än en krona om dagen, givet dagens prisvariation på elspotmarknaden. […] En slutsats av detta är att den starka tilltro till efterfrågeflexibilitet som ibland ges uttryck för grundar sig på en naiv föreställning om hushållens anpassningsbarhet och vilja.”

Missförstå mig inte, jag är inte teknikfientlig, snarare teknikoptimist. Men Samordningsrådet för smarta elnät har kvar att övertyga mig om allt det smarta. Just nu liknar det mest en tom korg.

Per Forsling, utvecklingschef på fastighetsägarna Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News