Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Ställ sociala krav vid upphandling”

Publicerad: 1 Juli 2015, 11:08

Mer innovation, mer mångfald och stora samhällsvinster. Det kan vara effekter av sociala krav i offentliga upphandlingar. Det hävdade Johan Karlström, vd och koncernchef på Skanska och civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid ett seminarium under Almedalsveckan.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingAlmedalen 2015sociala krav

”Se på mig. Jag är en vit, manlig ingenjör. Det är så här de flesta i byggbranschen ser ut. Vi behöver attrahera nya grupper.”

Orden är Johan Karlströms, vd och koncernchef för Skanska. Det var vid Dagens Industrins seminarium Sociala krav vid upphandlingar – vägen till hållbart samhälle och företagande.

Varje år görs det offentliga upphandlingar för mellan 800-900 miljarder kronor i Sverige. En stor andel av dessa utgörs av byggupphandlingar. Här är en stor möjlighet för samhället att påverka hur de tjänster som upphandlas ska utformas.

Byggföretaget Skanska vill att det ska ställas krav på socialt ansvar vid upphandlingar.

– Detta är bra för samhället. Det är bra för våra business, säger Johan Karström.

Enligt Skanska som har en internationell verksamhet är detta mycket vanligare i andra länder. Och egentligen är det inget som hindrar att detta införs även i Sverige.

Men enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) finns det en ängslighet kring upphandlingar i Sverige och det saknas en enhetlig upphandlingspolitik.

– Vi har haft juridikens tyranni i Sverige sedan LOU infördes, säger Ardalan Shekarabi.

Regeringen arbetar just nu tillsammans med Sveriges kommuner och Landsting, SKL, med en nationell upphandlingsstrategi som ska vara styrande för de offentliga upphandlingarna. Enligt Ardalan Shekarabi finns det i dag inte någon kontroll över de statliga inköpen.

– Den ena myndigheten har ingen koll på vad de andra gör, säger han.

För två veckor sedan lämnades en lagrådsremiss lika tjock som två telefonkataloger – men en ändå en förenkling enligt EU - över till lagrådet. Men enligt Shekarabi är det egentligen inte lagstiftningen det är fel på.

– Problemet är tillämpningen. EU ger oss ett stort handlingsutrymme, men i Sverige är vi allt för restriktiva, säger han.

Han nämner bland annat att de svenska upphandlande myndigheterna är osäkra på om det är tillåtet att ha dialog med näringslivet.

– Men hur kan man göra goda affärer utan dialog? säger Ardalan Shekarabi.

Det här är ett hinder för utveckling och innovation hävdar både civilministern och Skanskas vd Johan Karlström.

– En enda formulering kan utesluta en innovativ lösning, säger Ardalan Shekarabi.

Han tar exemplet med snabbtåget X2000. I Sverige ställdes krav på att tågen skulle ha lok. När samma upphandling gjordes i Italien fanns inte det kravet och Fiat kom på en lösning som de senare kunde exportera till en rad andra länder. Liknande exempel finns från Norge där man genom tidig dialog med näringslivet i upphandlingsskedet kom på att man i stället för att riva upp alla gator när va-nätet i Oslo skulle byggas om kunde använda teknik från oljeindustrin och borra under gatorna.

– Det blir mycket smartare och billigare lösningar, säger Ardalan Shekarabi.

Johan Karlströms önskemål är upphandlingar som inte är så detaljerade utan i stället lägger fokus på funktionen.

– Upphandlingar som är detaljerade och bara går på pris driver inte innovation, så ställ funktionskrav och ställ sociala krav. I byggbranschen finns det många jobb med låga ingångströsklar. Utnyttja det! säger han.

Enligt civilministern är utvecklingen redan igång. Trafikverket har redan fått ett första uppdrag om att få in arbetslösa i arbete vid upphandlingen av nya infraprojekt.

– Skanska ligger före staten på detta område, på grund av att de har varit verksamma i Storbritannien, säger Ardalan Shekarabi.

Men frågan om att ställa sociala krav vid upphandlingar av exempelvis byggprojekt är inte helt okontroversiell i byggbranschen. Bland annat finns det farhågor om att det enbart kommer att gynna de stora byggföretagen på bekostnad av de stora. Johan Karlström avfärdar den kritiken.

– I Vivalla jobbade till exempel många av de vi anställde hos våra underentreprenörer, men vi skötte det administrativa. Det är ett sätt för små entreprenörer att jobba med dessa frågor utan att det är betungande för dem. Även om det finns en skepsis så tror jag att det finns en öppenhet och positiv inställning hos företagen. Det är ett samhällsintresse, säger Johan Karlström.

Daniel Andersson (FP), kommunalråd i Linköping, som lyssnade på samtalet tror också att sociala krav vid upphandlingar är bra.

– Vi kommer att börja arbeta med detta. Även om det kan bli något ökande kostnader på den enskilda fakturan så minskar kostnaderna för försörjningsstöd och annat. Det är klart att det finns vinster både för den enskilde individen och för samhället i stort, säger han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.