Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Staten bör ha ett samlat grepp om byggandet”

HSB reagerar på Nybyggarkommissionen rapport. Det finns viktiga förslag med stor potential som saknas i rapporten, skriver Anders Lago, ordförande för HSB Riksförbund.

Publicerad: 28 april 2014, 08:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För knappt två månader sedan kom den så kallade Nybyggarkommissionen ut med sin slutrapport. Den innehöll flera konkreta förslag för att råda bot på de problem som i dag präglar den svenska bostadsmarknaden. Trots att kommissionen är ett helt privat initiativ, väljer HSB Riksförbund nu att presentera ett remissvar på rapporten ”En bostadspolitisk agenda för Sverige – 63 förslag för ökat byggande”.

Många av de 63 förslag som presenteras i Nybyggarkommissionens rapport är intressanta och angelägna. Men det finns några viktiga förslag med stor potential, som HSB anser saknas:

■ Införandet av skatteavdrag för bosparande – i många andra jämförbara länder finns mycket mer av olika former av subventioner eller skattelättnader som är avsedda att stimulera ett ökat bostadsbyggande.
■ Aktivare markpolitik – det finns ett stort behov av vettiga bostäder till vettiga priser. En sätt för det är genom innovativare markhantering i kommunerna, som tydligare premierar kvalitet och bidrar till kontroll av bostadspriser.
■ Halverad moms på byggande – en sådan reform skulle kosta ungefär lika mycket som den genomförda sänkningen av restaurangmomsen, men ge fler jobb och samtidigt minska bostadsbristen.

Bostadsbristen är kännbar för såväl enskilda individer – inte minst unga – som för samhället i stort. Därför är det nödvändigt att frågan blir hanterad med bredast tänkbara uppslutning, både från privat håll men framförallt på politiskt nivå.

Vi hoppas att den här typen av idéer och förslag, kan bidra till att det från statligt håll tas ett samlat grepp för att öka det svenska bostadsbyggandet. Men vi kan inte bara diskutera, vi måste även börja agera.

Anders Lago, ordförande HSB Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.