Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Staten ska inte stoppa miljöambitioner"

”Kommunerna har en självklar roll att driva det lokala arbetet för klimat och hållbar utveckling. Dessutom har de kravet på sig att ansvara för bostadsförsörjningen. I stället för att peka finger åt de beställare och kommuner som höjer ribban, borde nya byggregler på ett trovärdigt sätt visa vägen mot energi- och klimatmål till 2020 och 2050”, skriver riksdagsmannen Ola Johansson, (C), med anledning av uttalanden från bostadsminister Stefan Attefall.

Publicerad: 19 oktober 2012, 10:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det otillräckliga bostadsbyggandet skapar mången bekymmersrynka på oss politiker som har att se till att vi har en fungerande bostadsmarknad, där det byggs tillräckligt för att täcka behov som finns. Bostäder och service står i dag för omkring 40 procent av energianvändningen. De hus som byggs nu kommer att stå kvar långt efter vår livstid och läcka kilowattimmar genom otäta väggar och fönster. Detta borde bekymra statssekreterare Ulf Perbo mer än det förefaller att göra.

EU tar fasta på hållbarhet i direktivet om byggnaders energiprestanda. Från 2020 ska samtliga nya byggnader vara nära-nollenergibyggnader. Svensk lagstiftning och byggregler behöver anpassas till detta. Intill dess att så har skett måste vi se positivt på att det ställs krav på byggandet som går utöver Boverkets byggregler som anger att mängden tillförd energi i en byggnad får vara maximalt 90 kWh/m2.

Den pågående Byggkravsutredningen är viktig. Syftet med den är att kartlägga kommunernas tillämpning av kraven i Plan- och bygglagen, samt Boverkets byggregler, analysera effekterna av bland annat särkraven och utreda på vilket sätt byggherreansvaret kan fördelas på flera aktörer. Utredningen handlar om mycket annat än just energifrågorna. Ändå tycks det vara just kommunala krav på energieffektivitet som hamnat i fokus.

Det finns en risk att utredningen lägger krokben för kommuner som vill gå vidare i miljöarbetet. Än mer oroande är det att bostadsministerns statssekreterare redan i förväg ifrågasätter kommunernas klimatarbete och ytterst deras självstyre. Detta samtidigt som han tycks mena att Boverkets byggregler kan vara fortsatt slappa och otidsenliga. Centerpartiet anser inte att 90 kWh är speciellt nära noll.

I stället för att titta i backspegeln borde man ta sikte på framtiden och ställa långtgående krav på energihushållning. Framåt längs vägen kommer vi att finna många goda exempel att ta lärdom av. Redan 2015 bör det fastställas vilka krav som ska gälla för nära-nollenergibyggnader. Regeringen har i sin budget anslagit 120 miljoner kronor 2014-2016 för att främja och utvärdera demonstrationsprojekt. Vi ska vara stolta och premiera den utveckling som drivs fram av kunniga byggföretag, långsiktiga förvaltare av bostäder och kommuner med ambitiösa mål för sitt bostadsbyggande.

Kommunerna har en självklar roll att driva det lokala arbetet för klimat och hållbar utveckling. Dessutom har de kravet på sig att ansvara för bostadsförsörjningen. I stället för att peka finger åt de beställare och kommuner som höjer ribban, borde nya byggregler på ett trovärdigt sätt visa vägen mot energi- och klimatmål till 2020 och 2050. Det är mer ekonomiskt ansvarsfullt att genomföra klimatförbättrande och energibesparande insatser nu, i samband med nyproduktion, än att i efterhand behöva bygga om.

En ordning där kommuner förlorar möjligheten att ställa krav på vad som uppförs på egen mark kan inte beskrivas som något annat än ett demokratiskt bakslag, ett grundskott mot klimatarbetet och ett nederlag för det kommunala självstyret. Det måste vara svårt för kommunpolitiker att förklara varför det ställs krav på transporter och sätts mål för ökat kollektivtrafikresande, medan man avstår från att bygga energieffektiva lokaler och främja passivhus på egen mark.

Inriktningen i regeringens arbete med bostadspolitiken ska utgå från att energi- och miljökrav går hand i hand med målen om ökat byggande. Detta uppnås inte genom att staten kringskär marknaden för energieffektiva byggnader i Sverige och förbjuder ambitiösa kommuners arbete med sina energi- och byggplaner. "

Ola Johansson (C),  bostadspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News