Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Stockholm kan inte vänta på en hyresreform"

Stefan Svanström (KD), riksdagsledamot som representerar Stockholms stad, vill ha en översyn av hyresregleringen. Detta för att göra det möjligt att förverkliga de bostadsplaner som finns i Stockholms län. Han vill bland annat att länet blir ett testområde för friare hyressättning under nästa mandatperiod.

Publicerad: 25 februari 2014, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Stockholms befolkning växer i en rasande takt. Drygt 35 000 människor flyttar varje år till Stockholm för att bygga sig en framtid på regionens heta arbetsmarknad. Men förutsättningarna att etablera sig på bostadsmarknaden blir samtidigt allt sämre.

I dag står 430 000 personer i bostadskö i Stockholms stad, varav cirka 80 000 bedöms helt sakna en bostad. För dem återstår två alternativ – att köpa eller att hyra i andra hand. Alliansregeringen har gjort vad den kan för att underlätta andrahandsuthyrningar genom friare hyressättning och höjt schablonbelopp för skattebefrielse. Effekten syns i ett kraftigt ökat utbud, samtidigt som hyrorna stigit mindre än många väntat sig.

Ska bostadskrisen lösas långsiktigt måste dock byggandet öka. Att det finns utrymme är inte ifrågasatt. Stockholms stad har undersökt förutsättningarna att bygga en tätare stad, och funnit att det bara den vägen går att skapa 140 000 nya bostäder. Stockholms handelskammare ser för sin del utrymme för 350 000 nya bostäder i regionen.

Ska det bli möjligt måste en bredare översyn av hyresregleringen komma till stånd. Den senaste reformen har dessvärre inte resulterat i en större differentiering av hyrorna mellan attraktiva lägen och förorterna. Nyproduktionen av hyresrätter har därför förblivit på en låg nivå, samtidigt som omvandlingen av befintliga hyresrätter till bostadsrätter fortsatt.

I debatter i riksdagen framhärdar dock oppositionen att hyresregleringen fungerar bra och att det enda som krävs är nya subventioner. Professor Assar Lindbeck har beräknat att hyresregleringen minskar bostadsinvesteringarna med minst 1,5 procent av BNP. Det motsvarar drygt 50 miljarder kronor privat kapital – varje år! Mot det ställde Socialdemokraterna i höstas 1 miljard kronor i nya byggsubventioner (som de efter årsskiftet saknar finansiering för).

Ska en hyresreform få långsiktig effekt måste den ha brett stöd och hålla över flera mandatperioder. Givet dagens låsta positioner kommer det ta tid att nå konsensus, vilket kommer att fortsätta hämma byggandet i Stockholm.

Ett alternativ är därför att redan under nästa mandatperiod låta Stockholm bli testlän för friare hyressättning. Genom att utvidga den nuvarande presumtionshyresmodellen till att omfatta alla nytecknade kontrakt, och därtill göra det möjligt för värdar och hyresgäster att komma överens direkt, skulle effekterna av en friare hyressättning kunna studeras, och lärdomar dras för en större reform i bredare samsyn. Eftersom presumtionshyror gäller i 15 år skulle det samtidigt ge förutsägbara förutsättningar för byggherrar som står i begrepp att investera i nya hyres­lägenheter.

Den rådande hyresregleringen har visat sina negativa konsekvenser på viljan att bygga och investera i hyresrätter. Det är dags att börja övergången till en hyresmarknad i balans, där friare hyror kombineras med socialt ansvar.

Stefan Svanström (KD), riksdagsledamot Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.