Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Svårtydda elregler fördyrar byggprojekt"

Svårtydda regler för elinstallationer ökar byggkostnaderna och äventyrar elsäkerheten. Nu måste bestämmelserna förtydligas, skriver Jan Siezing, vd Elektriska Installatörsorganisationen EIO, och Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 28 April 2015, 15:07


Byggprojekt består av många delar och både projektering och genomförande förutsätter en god planering. Inte sällan måste flera yrkesgrupper kunna arbeta sida vid sida. Till exempel behöver både elektriker och VVS-montörer göra sina installationer innan golvläggare och målare kan ta vid. Rätt yrkesgrupp måste finnas på plats vid rätt tid annars drar bygget ut på tiden och kostnaderna går i taket.

I ett väl planerat byggprojekt är det tydligt vem som har behörighet att göra olika arbeten och installationer. Ändå får vi ofta frågor från våra medlemmar om olika typer av elarbeten. Vilka arbetsuppgifter får enbart utföras av, eller under överinseende av, en behörig elinstallatör och vilka moment kan lika gärna utföras av till exempel en snickare eller markanläggare?

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av EIO, visar på en utbredd osäkerhet bland landets elinstallationsföretag om vilka regler som egentligen gäller.

11 procent visste inte att fast anslutning eller losskoppling av en fast ansluten elapparat är en behörighetskrävande arbetsuppgift. Endast 20 procent visste att det bara är en elinstallatör eller yrkesperson under överinseende som får resa en belysningsstolpe.

Detta ger allvarliga konsekvenser. När det råder oklarhet om vad som kräver behörighet leder det till att elinstallationsföretagen väljer att på egen hand utföra alla arbetsuppgifter, inklusive förhållandevis enkla moment. Resultatet blir utdragna ledtider och ökade kostnader. Eller också överlåts behörighetskrävande arbetsuppgifter på andra yrkesgrupper, vilket äventyrar elsäkerheten på såväl byggarbetsplatsen som i det färdiga huset.

Förklaringen till osäkerheten är bristen på logik i nuvarande regelverk, vilket lämnar fältet öppet för var och en att själva tolka bestämmelserna.

Därför måste behörighetskraven ses över. Den så kallade Elbehörighetsutredningen, som i januari överlämnade sitt betänkande till regeringen, uppmanade Elsäkerhetsverket att göra just en sådan översyn av reglerna.

Men att lista vilka specifika arbetsuppgifter som ska kräva behörighet eller inte, är knappast en framkomlig väg. Vi efterlyser en logik som i dag saknas. Istället för att detaljreglera bör behörighetskravet formuleras principiellt. Vi anser att enbart elarbeten som påverkar elsäkerheten ska vara behörighetskrävande, till exempel installation av kablar, elcentraler och annan elmateriel som ska spänningsättas.

Det skulle innebära att arbetsuppgifter som inte äventyrar elsäkerheten, till exempel mekaniska montagearbeten, istället kunde utföras av andra yrkesgrupper. Det skulle bidra till att större byggprojekt löper smidigare, och framför allt underlätta förståelsen för reglerna, minska utrymmet för feltolkningar och i förlängningen stärka elsäkerheten.

Jan Siezing, vd Elektriska Installatörsorganisationen EIO, och Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.