Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Sverige behöver en ny social bostadspolitik – utan skygglappar"

Sverige behöver en riktig social bostadspolitik. Det menar Henrik Tufvesson, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Stockholm.

Publicerad: 2 november 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Många kommuner har socialförvaltningen förvandlats till bostadsförmedling dit allt fler söker sig för att få en bostad. Inte bara människor med sociala problem, utan i allt högre grad personer som bara har för låg inkomst för att köpa eller hyra en bostad. Dörren till det äldre billigare hyresbeståndet är för de flesta stängd då kötiden i Stockholm är 10 år.

Fastighetsägarna har under lång tid pekat på att Sverige är i akut behov av en ny social bostadspolitik. Politiska åtgärder som inte riktar sig till alla, utan till de mest utsatta. Vi talade länge för döva öron men ser nu att debatten startat. Bostadsdebatten i Sverige var länge fixerad vid att om vi bara bygger mer och billigare kommer även de mest utsatta hushållen att få en bostad. Det är rent önsketänkande. Även om staten subventionerar bostadsbyggarna med investeringsstöd blir hyrorna i de nya bostäderna för höga och kan inte efterfrågas av de ekonomiskt svaga hushållen. I stället blir stöden en subvention till de redan resursstarka.

Många fastighetsägare gör värdefulla sociala insatser. Men det behövs också politik. De traditionella bostadssociala verktygen, allmännyttan och bostadsbidrag, räcker inte. Det behövs nya, riktade åtgärder, exempelvis behovsprövade bostäder. Ett bostadspolitiskt verktyg som finns i övriga Europa, men som i Sverige viftats bort för att politiken haft en snedvriden bild av hur det kan fungera.
När en ny regering tillträder bör den skyndsamt utreda hur en ny social bostadspolitik ska utformas. Utan skygglappar.

Henrik Tufvesson, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.