Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Sverige behöver svenska trähus

”Sverige behöver nyproduktion av 40 000 bostäder per år. Bransch-organisationen TMF Trähus medlemmar skulle kunna bidra med 18 000 trähus, samtidigt som det i bostadskedjans förlängning sannolikt skulle frigöras lika många lägenheter, vilket skulle hjälpa bostadsbristen avsevärt. Sju av tio familjer önskar att bo i egen villa, så ekvationen bör rimligen gå ihop”, skriver företrädare för tio trähustillverkare.

Publicerad: 1 oktober 2012, 09:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Under många decennier har svensk småhusproduktion stått för cirka 45 procent av all bostadsproduktion, merparten har varit trähus. Med ny teknik kan vi i dag också bygga punkthus i träkonstruktion. Med trä som utgångspunkt i våra hus och lägenheter bidrar vi till ett både energi- och miljöeffektivare byggande. För varje trähus som byggs frigör vi sannolikt en lägenhet i bostadskedjan. För att trähusbyggandet ska ta fart måste vi få en fungerande bostadspolitik och vi måste också få nationella regler för svensk trähusproduktion.

Med en fungerande trähusproduktion i Sverige, skulle det frigöras cirka 18 000 lägenheter per år. I dag är årsproduktionen knappt 5 000 småhus, vilket är en konsekvens av rådande marknadssituation i kombination med bolånetaket, men också bristande bostadspolitik. Sverige behöver årligen en nyproduktion av 40 000 bostäder. TMF Trähus medlemmar skulle kunna bidra med 18 000 trähus, samtidigt som det i bostadskedjans förlängning sannolikt skulle frigöras lika många lägenheter, vilket skulle hjälpa bostadsbristen avsevärt. Sju av tio familjer önskar att bo i egen villa, så ekvationen bör rimligen gå ihop.

Svenska småhus är ”de bästa i världen” enligt vår bostadsminister Stefan Attefall. Likväl byggs det alldeles för lite småhus. Bostadsministern sitter på möjligheter att förändra de regelverk som fördyrat produktionen av småhus. Vi har genom åren försökt att få till stånd förbättringar och förenklingar men ännu har inga konkreta åtgärder hänt. Regering och myndigheter har fördyrat småhus med omkring 300 000 kronor per hus under de senaste 6 åren. Genom en översyn av alla dessa förändringar skulle husen kunna förbilligas och fortfarande vara ”de bästa i världen”.

Ett första beslut bör vara att vi får nationella regelverk i stället för kommunala. Därigenom kan våra trähus byggas mycket mer industriellt och effektivt. Nästa beslut bör vara att endast tillåta faktiska exploateringskostnader i alla kommuner, vilket bidrar till att hålla nere fastighetskostnaderna. Den nya PBL har fördyrat för våra konsumenter och på många platser förlängt handläggningstiderna. Nu äskar bostadsministern 140 miljoner kronor till länsstyrelsen för att den nya PBL kräver ökade resurser. Här bör bostadsministern fundera på vad som var bra med den nya lagen.

Svenska trähus är både energi- och miljöeffektiva. Vi har dessutom utvecklat trähuskonstruktioner upp till sex våningar som gör våra arbetsplatser mycket mer lean-produktioninriktade. Denna metod bör få ett större utrymme i samhället, då den dessutom är mycket kostnadseffektiv, vilket i slutändan konsumenten har glädje av. Trähus är bra för miljön och återanvändningen är i det närmaste hundraprocentig. Med ett trähus får vi en bra innemiljö och dessutom låga driftskostnader.

Under flera års tid har vi inom TMF Trähus försökt att förmå vår bostadsminister att ta fram en bostadspolitik som gör att vi kan öka bostadsbyggandet. I stället har vi sett hur nya regler har begränsat byggandet och att flyttkedjorna avstannat.

Alla är överens om att det råder bostadsbrist och att situationen är extrem i storstäder. Hittills har vi endast hört om diverse utredningar, vi önskar att det sätts in åtgärder som förenklar och förbilligar nyproduktion av svenska trähus.

En konkret bostadspolitik med handlingskraft som skapar ett ökat bostadsbyggande, är vad som vi inom TMF Trähus efterfrågar.

Mikael Olsson, BWG Homes, Anders Lindholm, Eksjöhus, Kent Johansson,  Älvsbyhus, Peter Mossbrant, A-Hus, Stefan Lindbäck, Lindbäcks Bygg,  Per Gutung, Skidstahus, Leif Gustavsson, TMF, Gustav Edgren, TMF Trähus, Gunnar Jönsson, Fiskarhedenvillan, Claes Hansson, Götenehus.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.