Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Sveriges tillväxt hotas av brist på byggingenjörer"

"Bristen på specialistkompetens inom byggsektorn riskerar att hämma tillväxten i hela Sverige. Framgångsrika företag måste få hjälp att hitta rätt nyckelkompetens", skriver Johan Alsén, Sverigechef, Hays.

Publicerad: 15 mars 2016, 09:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Förra året blev ett starkt år för den svenska ekonomin, men analytikerna varnar nu för flaskhalsar som kan hålla tillbaka tillväxten. Framförallt är det bristen på specialistkompetens, bland annat inom byggsektorn, som hämmar företagens tillväxt. Om Sveriges ekonomi och välfärd ska kunna fortsätta utvecklas måste framgångsrika företag få hjälp att hitta rätt nyckelkompetens.

Enligt Nordeas konjunkturrapport som presenterades vid årsskiftet gör bristen på kompetens att svensk ekonomi riskerar slå i taket och även Erik Pensers Banks nya prognos framhåller riskerna med kompetensbrist: ”Byggsektorns framfart bromsar in 2016 på grund av brist på arbetskraft”, säger chefsekonomen Sven-Arne Svensson.

Prognoserna bekräftar Hays Global Skills Index 2015* där Sverige toppar listan över de mest pressade arbetsmarknaderna efter USA, med stor brist på vissa kompetenser trots en växande arbetslöshet. Hays Global Skills Index 2015 har tagits fram av det globala rekryteringsföretaget Hays i samarbete med forskningsinstitutet Oxford Economics. Vi ser i Sverige en särskilt stor efterfrågan på erfarna seniora specialister inom byggsektorn.

”Följ med i trender”

En långsiktig lösning är att se till att utbildningssystemet blir bättre på att följa med i trender och anpassa kursinnehållet efter arbetsmarknadens behov. Enligt Global Skills Index har Sverige det minst flexibla utbildningssystemet av de 31 undersökta länderna, när det gäller att anpassa utbildningarna efter den kompetens som efterfrågas.

Men på kortare sikt krävs det åtgärder som kan ge effekt här och nu. En naturlig väg är att ta till vara outnyttjad kompetens som redan finns. Det kan till exempel handla om äldre eller om utlandsfödda. 2015 var 113 000 av de utrikesfödda i åldern 25-54 arbetslösa enligt SCB – 50 200 av dessa har eftergymnasial utbildning. När det gäller pensionärer, så fanns det förra året 933 500 pensionärer i Sverige och i runda slängar fyller 110 000 personer 65 år i år. Inom båda dessa grupper är vi övertygade om att det finns kompetens som svenskt näringsliv skulle kunna ta till vara och vidareutveckla.

”Fokusera på kompetens”

En del kan arbetsgivarna åstadkomma själva genom nya rekryteringsmodeller, internutbildningar eller genom att fördela arbetsuppgifter på nya sätt. Nyckeln tror jag är att fokusera på kompetens och utvecklingsmöjligheter i stället för att begränsas av inbillade problem i form av nationalitet, språk, kön, ålder, ursprung och bakgrund.

Andra initiativ måste komma från politiskt håll.  Och framför allt behövs ett närmare samarbete mellan högskola och näringsliv. Några förslag som skulle kunna ge effekt inom rimligt kort tid:

■ Tillsätt en nationell kompetenssamordnare som under en tidsperiod av till exempel ett år genomför en inventering av närings-livets kompetensbehov och av vilken kompetens som finns.
■ Etablera specialiserade och marknadsanpassade vidareutbildningar för till exempel byggnadsingenjörer.
■ Starta fler specialiserade svenskkurser för utlandsfödda byggspecialister och andra efterfrågade kompetenser.

Vi har goda förutsättningar för ett blomstrande näringsliv i Sverige med många innovativa och tekniskt framstående företag. Men för att få fart på byggandet och därmed på Sveriges ekonomi måste vi hitta lösningar på kompetensbristen. Det är dags att ta denna fråga på ett större allvar. Annars hotas vi av såväl ett stagnerande näringsliv som av ökad arbetslöshet och försämrad välfärd.

Johan Alsén, Sverigechef på Hays

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News