Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ta vara på den konstruktiva otåligheten!

”Enligt en ny avhandling kan Stena fastigheter ekonomiskt räkna hem boendedialogen, bland annat genom minskad skadegörelse”, skriver Svensk byggtjänsts vd Erik Hellqvist. Han tycker att byggherrar behöver lyssna mer på dem som ska bo längst i dagens bostäder – barn och unga.

Publicerad: 21 maj 2012, 09:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur ska vi planera, producera och renovera vår bebyggelse för att få ett hållbart samhälle?

Min övertygelse är att byggherrar och samhällsplanerare till att börja med måste bli mycket bättre på att lyssna. På medborgarna, brukarna, de boende. Och då främst på dem som har mest bruka och bo framför sig – våra barn och ungdomar.

Låt oss ta vara på ungdomarnas konstruktiva otålighet. Ungdomar vill få saker att hända här och nu. Samtidigt som de har siktet inställt på framtiden.

När byggare, fastighetsbolag och kommuner ger ungdomar inflytande och samverkar med dem på riktigt – då tar positiva processer fart. Fisksätra i Nacka är ett fantastiskt exempel.

Här arbetar den största fastighets-ägaren, Stena fastigheter, med konceptet relationsförvaltning. Det innebär en nära dialog och samverkan med de boende i vardagen. Inte minst med ungdomar, som bland annat engagerats i att hålla klottret borta och att sköta grönområden. När till exempel nya parkområden anlagts, har bland andra Fisksätra ungdomsråd varit en viktig partner.

Nacka kommun samarbetar nära med både Stena fastigheter, Fisksätra ungdomsråd och andra föreningar i området. När kommunen nu tar fram ett nytt detaljplaneprogram för området har en grupp från ungdomsrådet anlitats för att tolka en medborgarenkät och konkretisera förändringsförslag som ligger i tydlig linje med de boendes synpunkter.

I detta arbete medverkar också Svensk byggtjänst med konceptet Mina kvarter, där ungdomarna bland annat använder en speciell version av dataspelsuccén Minecraft för att visualisera sina förslag.

I takt med att engagemanget bland främst ungdomar ökat de senaste åren, har antalet anmälda brott i Fisksätra minskat drastiskt. Enligt en ny avhandling från KTH kan Stena fastigheter också rent ekonomiskt räkna hem sin satsning på boendedialog, bland annat genom minskade kostnader för skadegörelse.

Men det allra mest värdefulla är att det lagts en grund för den fortsatta utvecklingen i Fisksätra – det finns en levande dialog med ungdomarna i området om hur en hållbar framtid ska formas.

Jag ser många nya fina satsningar runt om i landet där ungdomar involveras i arbetet för ett hållbart samhällsbyggande.

I slutet av april startade till exempel Svensk byggtjänst ett nytt Mina kvarter-projekt tillsammans med Helsingborgs kommun i miljonprogramsområdet Drottninghög. Här ska en ungdomsgrupp ta fram förslag till förbättringar utifrån de boendes åsikter inför en omfattande renovering och förtätning i området. Idéerna visualiseras också här med hjälp av dataspelet Minecraft.

Och i slutet av maj reser Svensk byggtjänst och Mojang, företaget bakom Minecraft, till Nairobi. Här ska vi tillsammans med Nairobi City Council och UN Habitat planera två Mina kvarter-projekt. Målet är att unga Nairobi-bor ska vara med och utveckla offentliga platser så de skapar hållbar nytta för medborgarna.

Ungdomars konstruktiva otålighet är en global tillgång.

Erik Hellqvist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.