Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Totalbudget, risk och bonus ger samverkan för rätt pris"

Sanningen är att ingen längre i den komplexa byggprocessen klarar att kalkylera rätt pris på egen hand. Det krävs i stället samverkan, där man involverar alla strategiskt viktiga aktörer från hyresgäst och byggherre till arkitekt, konsult, entreprenör, viktiga underentreprenörer och andra aktörer för att få fram rätt kostnader och pris, skriver författaren och föreläsaren Gösta Fernström .

Publicerad: 6 September 2011, 07:56

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


På senaste tiden har byggföretagen fått kritik för att de, när projekten väl är i gång kommer med krav på prisökningar, vilket väcker kraftiga reaktioner hos media, kunder, kommuner och politiker. I framtiden blir det allt svårare att i tidiga skeden komma fram till rätt pris så det förvånar inte att ökade kostnader kommer att dyka upp. Inte minst nu när vi går från lågkonjunktur till högkonjunktur där materialleverantörerna snabbt höjer sina nedpressade priser och därmed får vi ökande kostnader för byggnationer.

Främst bör man konstatera att även byggherren här har ett stort ansvar.

Byggherrarna har numera inga egna byggresurser och därmed svårt att hålla sig uppdaterade på kostnader. Kanske vill man dessutom gärna ha ett lågt pris i början för att få igenom politiska beslut, vilket senare straffar sig då man måste gå tillbaka och begära mer pengar.

Hur kommer vi då i framtiden att bäst kunna komma fram till rätt pris redan från början? Sanningen är att ingen längre i den komplexa byggprocessen klarar att kalkylera rätt pris på egen hand. Det krävs i stället samverkan, där man involverar alla strategiskt viktiga aktörer från hyresgäst och byggherre till arkitekt, konsult, entreprenör, viktiga underentreprenörer och andra leverantörer att tillsammans ta fram rätt kostnader och pris.

Ett bra exempel är hur man arbetar i partnering med budgetmodellen. Alla i teamet kalkylerar fram sina kostnader inklusive ett fast pris för vinst och administration. Tillsammans går man även igenom alla risker och kan lägga in en riskbuffert i budgeten. Denna totalbudget är man sedan överens om och alla har ett gemensamt ansvar att hålla denna budget. De enda ändringar som kan komma ifråga är ökade eller minskade krav från byggherren.

För att skapa incitament för samverkansteamet lägger byggherren i stället till bonusmöjligheter för det som är väsentligast för projektet, vilket kan vara tid, nöjd kund-index, minskade olyckor eller att hålla kostnaderna, et cetera.

Ytterligare ett bra exempel är den pågående byggnationen hos Locum av en ny rättspsykiatriskt sjukhus i Huddinge som byggs i partnering. Locum hade en fast budget och när sedan partneringteamet räknade på projektet blev det flera hundra miljoner dyrare. Tillsammans satt man sedan i 1,5 år och bearbetade projektet (bantade ytor och sökte alternativa lösningar, och fick in fler vårdplatser) tills man var överens om att man kunde hålla det ursprungliga budgetpriset. Nu går projektet helt enligt plan och löper mycket bra.

Förhoppningsvis blir detta det naturliga arbetssättet i framtiden alternativt kommer man fortsätta att skylla på varandra i den komplexa byggprocessen.

Samverkan är framtiden.

Gösta Fernström

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.