Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tovatt vann bostadsdebatt

Publicerad: 30 juni 2014, 17:12

Lorentz Tovatt från Grön ungdom är mästare i bostadsdebatt.

Lorentz Tovatt från Grön ungdom är svensk mästare i bostadsdebatt. Han tog hem segern i Bopinions och Stockholms Studentbostäders SM-debatt om bostadspolitiken.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Bostadspolitiken var först ut i årets upplaga av Debatt-SM. Rött mot blått (fast några invände mot den indelningen). Debatteknik och retorik snarare än innehåll var i fokus när åtta taggade debattörer fick möjlighet att säga sitt om hur Sverige ska få fler studentbostäder. En jury fanns på plats för att säga sitt om teknik och debattstil, men det var publiken som fällde avgörandet i duellerna med sina mentometrar.

Första frågan: Är det politik eller marknad som ska styra byggandet av studentbostäder?

- Självklart är det en politisk fråga, men regeringen kämpar emot. Regeringen har drabbats av ett bostadsfall, ett Stefan (V)attefall, sa Lorentz Tovatt från Grön ungdom när han drabbade samman med Nina Lundgren, riksdagsledamot från Folkpartiet i den inledande kvartsfinalomgången.

Trots många sakliga argument från Nina Lundgren i denna rond var det den yngre Lorentz Tovatt som vann publikens gillande och (72 procent av rösterna mot 28 procent) med en riktig skrällseger tog sig vidare till semifinalen. Där fick den intensive unge, miljöpartisten möta Stockholmspolitikern och kristdemokraten Erik Slottner, som tagit sig till semi som bästa i blåa laget, trots förlust mot S-studenternas Talla Alkurdi i kvarten.

Även här blev det tydligt att Lorentz Tovatt lyckats med konststycket att locka många anhängare till debattpubliken. I finalomgången slutligen fick han mäta sina krafter mot Maria Eriksson från Timbro. Med omdömen som ”arg som en terrier” och ”fantastiskt engagerande sätt” lyckades han även charma juryn där flera av dem också såg stora kvaliteter i Maria Erikssons ”lugna och trovärdiga” debattstil. Men som Viktor Barth-Kron uttryckte det: Maria – du kan våga mer. Inte säga ”jag inte vad jag ska säga nu”. Det hade aldrig Gudrun Schyman gjort.

Och visst blev det ”terriern Lorentz” som vann över ”stövaren Maria” och fick lyfta den gyllene pokalen i Debatt-SM. 75 procent av publiken la sin röst på Lorents Tovatt.

- Det är väldigt, väldigt kul. Detta är min grej. Jag har jobbat med bostadspolitik, sa han.

Debattörer:

Talla Alkurdi (S-studenter)

Lorentz Tovatt (Grön ungdom)

Teo Strömdahl (SSCO)

Vanda Kehr (jagvillhabostad.nu)

Erik Slottner (KD)

Nina Lundström (FP)

Maria Eriksson (Timbro)

Erik Herngren (Kairos Future)

I juryn:

Hannah Wadman (Ungbo)

Ola Månsson (Sveriges Byggindustrier)

Ulrika Francke (Tyréns)

Victor Barth-Kron (Dagens Nyheter)

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News