Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tyréns hållbarhetschef listar: Fyra saker som kan göra byggandet mer hållbart

Publicerad: 17 november 2020, 14:24

Den aktör som snabbast förstår att samarbeta smart är en vinnare, inte den som håller fast i sin egen modell, skriver Per Löfgren, hållbarhetschef på Tyréns.

Foto: Tyréns

Per Löfgren, hållbarhetschef på Tyréns listar fyra åtgärder för att ställa om till ett hållbart byggande.


Ämnen i artikeln:

Tyrénshållbart byggandesocial hållbarhet

Vi vill alla bygga hållbart, eller hur? Jag har svårt att tro att jag möter många meningsmotståndare där. Frågan är bara varför det händer så lite? Byggsektorn står i dag globalt för upp till hälften av all miljöpåverkan så en omställning är verkligen nödvändig. Svaret är inte enkelt, men det finns ett svar, skriver Per Löfgren, hållbarhetschef på Tyréns.

Det finns ett fenomen som kallas retorisk samstämmighet. Det innebär att alla är överens så länge man pratar övergripande om en viss fråga, men som visar sig innehålla meningsskiljaktigheter på detaljnivå i det praktiska utförandet. Jag tror att det skulle kunna förklara skillnaden mellan ord och handling i dagens byggande. När hållbarhetsfrågorna ställs mot kostnader, tighta tidplaner och entreprenadjuridiken får de höga ambitionerna stryka på foten. 

När hållbarhetsfrågorna ställs mot kostnader, tighta tidplaner och entreprenadjuridiken får de höga ambitionerna stryka på foten.

Trögrörligheten har sina naturliga orsaker. Det tar tid att utveckla metoder för att bygga infrastruktur och byggnader som ska stå under århundranden. Sektorn är också komplicerad med många aktörer, långa ledtider och avancerade processer. Dessutom har vi många lagar och bestämmelser att ta hänsyn till. Mängden aktörer avspeglar en rik flora av specialistkompetenser som ingen enskild part kan besitta själv – allt ifrån byggherren, projektledaren, arkitekten, de tekniska konsulterna, alla olika typer av konstruktörer och alla olika typer av entreprenörer, för att bara nämna några. 

Utmana det konservativa tänkandet

Men när det gäller hållbarhet och klimatpåverkan måste det konservativa tänket utmanas för att det ska ske en förändring. Vi kan inte längre bedriva byggande på samma sätt som tidigare. Frågan om hållbarhet förändrar vad det betyder att ta ansvar. Det kräver att vi lyfter blicken och ser mer långsiktigt – på effekterna av byggandet och det samhälle vi utvecklar. Och det tvingar oss till att ta ett helhetsperspektiv på vårt arbete – att vara med och ta ansvar för helheten och inte bara de egna ansvarsområdena och särintressena. Det är extra viktigt för oss som är verksamma i vår komplexa sektor – samhällsbyggarsektorn.  

Det kommer att krävas nytänkande och uppbrott från gamla vanor för att vi som sektor på allvar ska kunna ta ansvar för hållbarhetsfrågorna.

Det kommer att krävas nytänkande och uppbrott från gamla vanor för att vi som sektor på allvar ska kunna ta ansvar för hållbarhetsfrågorna. Alla behöver fundera på hur man kan bidra. Först då kan de vi komma förbi målkonflikterna. Några viktiga åtgärder är att sätta tydliga projektmål i linje med de globala hållbarhetsmålen, följa upp och berätta om prestationer och erfarenheter. Det är i projekten vi förflyttar samhället, inte i policys och andra dokument. 

Omvandla risk till vinst

Det handlar också om att involvera projektens olika aktörer från början i byggprocessen. Då drar du bäst nytta av alla olika kompetenser från utformning till genomförande. Att identifiera och hantera risker kopplat till hållbarhet i projektet – både för byggprocessen och för effekterna på längre sikt – gör att vi kan omvandla risker till vinster. Vi kommer inte att nå nya resultat om vi fortsätter jobba på samma sätt. Det är ofta tungt att ställa om, och det kan kännas kostsamt till en början. Men eftersom vi måsta hitta nya vägar för att nå en hållbar utveckling är det den som investerar i innovation i dag är den driver utvecklingen i morgon. 

Det är vårt ansvar. Tillsammans med alla er andra! För det är allas vårt ansvar. Vi kan bara lyckas om vi gör det tillsammans.

Som konsulter har vi de spetskompetenser som behövs för att utveckla samhällsbyggandet. Inom en rad olika områden. Vi har kunskapen om utformning och tekniska lösningar, vi har experter inom miljöområdet men även inom ekonomisk och social hållbarhet. Vi använder de nya digitala verktygen och tekniska kompetenserna i byggprocessen. Vi både kan och vill vara drivande i den förändring som ligger framför oss. Det är vårt ansvar. Tillsammans med alla er andra! För det är allas vårt ansvar. Vi kan bara lyckas om vi gör det tillsammans.  

Det är dags att alla aktörer axlar sin del av ansvaret. Att försöka tänka nytt och att utmana gamla vanor. Att våga samarbeta på nya sätt och dela vinster och risker på nya sätt. För att det kommer att göra den som vågar till vinnare. Och för att det är det enda sättet att se till att det vi planerar och bygger i dag står kvar i morgon, utan att kosta klimatet för mycket. 

Här är fyra saker att börja med som skapar de rätta förutsättningarna för den förändring vi behöver.

1) Synliggör ambition

Sätt tydliga projektmål i linje med de globala målen, följ upp och berätta om era prestationer och erfarenheter. Det är i projekten vi förflyttar samhället, inte i policys och andra dokument.

2) Hitta nya samverkansformer

Ta med projektets olika aktörer från början i byggprocessen och dra nytta av alla olika kompetenser från utformning till genomförande Det är hög tid att lämna gamla vanor. Jag spår att den aktör som snabbast förstår att samarbeta smart är en vinnare, inte den som håller fast i sin egen modell.

3) Medvetandegör hållbarhetsrisker

Identifiera och hantera risker kopplat till hållbarhet i projektet – både för byggprocessen och effekterna på längre sikt. Upptäckta och åtgärdade risker blir till vinst.

4) Satsa på innovation och digitalisering

Vi kommer inte att nå nya resultat om vi fortsätter jobba på samma sätt. Det är ofta tungt att ställa om, och det kan kännas kostsamt till en början. Men eftersom vi måsta hitta nya vägar för att nå en hållbar utveckling är det igen så att den som investerar i innovation i dag är den som tar täten och driver på utvecklingen.

Text: Per Löfgren, hållbarhetschef på Tyréns

Läs även: Fem experter: Branschen har mycket kvar att lära om återbruk och Byggbranschen och de globala målen – hur ligger vi till egentligen? 

 

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News