Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Unga flyr bostadsbristens Stockholm

Stockholms dysfunktionella bostadsmarknad utgör regionens verkliga akilleshäl. Enligt Handelskammarens färska undersökning funderar en tredjedel av regionens unga mellan 18 och 35 år på att flytta från regionen. Det krävs ett långsiktigt reformarbete längs flera fronterför att vända utvecklingen, skriver Fredrik Johansson, policychef vid Stockholms Handelskammare.

Publicerad: 11 oktober 2013, 09:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En dryg tredjedel av de unga i Stockholmsregionen överväger att flytta härifrån. Bland skälen som skulle kunna få dem att flytta märks jobb och deras barns uppväxt, men också bekymret att få tag på en bostad som möter de krav de har. Mot bakgrund av Stockholms djupt dysfunktionella bostadsmarknad är det ett oroväckande framtidsperspektiv. Övervägandet att lämna regionen kan mycket väl riskera att bli verklighet. Det är en stor fråga för Stockholms framtid och då inte minst för dess näringsliv.

I en nu några år gammal beräkning från Stockholms läns landsting förväntas bristen på högutbildade i Stockholms län uppgå till 73 000 personer 2030. Den exakta siffran kan diskuteras, men det är en god indikation på vad regionen står inför.

Hur dagens unga tycker och tänker blir därmed helt avgörande.

Stockholms Handelskammare presenterade därför i början av oktober rapporten ”Ha kul och leva livet”, om unga vuxna i Stockholmsregionen. Rapporten kan laddas ner på http://www.chamber.se/nyheter/var-tredje-ung-stockholmare-overvager-att.htm.

Hur ser de som är 18–35 på sin stad? Hur är det att studera, arbeta, bilda familj och skaffa barn här? Jämfört med på andra ställen? Är det här de ser framtiden för sig själva och för sina barn?

Rapporten bekräftar en positiv bild av Stockholmsregionen. Den upplevs som spännande för jobb och karriär. Den har ett starkt kulturellt, kulinariskt och kommersiellt utbud. Den upplevs som ett bra ställe att bilda familj och skaffa barn.

Men det finns orosmoln. Och inget av dessa är större än bostadsfrågan. Den är den enskilt viktigaste faktor som anses vara sämst med att bo i Stockholm.

Bostadsproblematiken återkommer ständigt som den fråga som kan stjälpa framtidsplanerna. Det gäller bland den tredjedel som säger att de faktiskt funderar på att flytta från Stockholm.

Men det gäller också vid varje kritiskt steg unga människor tar i livet.

När man flyttar hemifrån, för att börja på högskolan eller börja jobba.

När man tagit examen och tvingas lämna ett eventuellt studentboende.

När man flyttar ihop med någon annan och därmed behöver en större bostad.

När man bildar familj och då trångboddheten ökar med nya barn.

Från Handelskammaren är vi oroliga för att bostadsfrågan i vart och ett av dessa steg utgör en potentiell ”deal breaker” för Stockholmsregionen. Då tanken om att flytta härifrån riskerar att gå från ord till handling.

Stockholms dysfunktionella bostadsmarknad utgör regionens verkliga akilleshäl. Det finns inga enkla lösningar eller alexanderhugg, utan det behövs ett långsiktigt reformarbete längs flera fronter.

Om 37 procent av de unga i Stockholmsregionen överväger att flytta och att bostadsfrågan är en viktig del av det, så behöver det reformarbetet börja nu. "

Fredrik Johansson, policychef,  Stockholms Handelskammare.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News