Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Unga formar sin stad i Sundbyberg

Publicerad: 9 April 2015, 06:00

Hur vill framtidens ungdomar bo? Stort och traditionellt eller litet och flexibelt? Det hoppas Sundbybergs stad få reda på i en idétävling om hur deras nya stadskärna ska utvecklas. "Vi tar helt nya grepp. Målet är att nå 20 000 unga genom sociala medier", säger Catherine Fored, stadsbyggnadschef som vill se vilda visioner.


Järnvägen som går genom centrala Sundbyberg ska grävas ner och läggas i en tunnel. Det här kommer att frigöra en yta som motsvarar fyra fotbollsplaner i stadskärnan.

Sundbyberg jobbar redan sedan tidigare med stadsbyggnadsprojektet C Sundbyberg, där man fokuserar på delaktighet och dialog i dialogmöten och arbetsgrupper. För att få in de ungas perspektiv har Sundbyberg inspirerats av Malmö som gjorde en liknande tävling när de hade Ungbo12.

I tävlingen riktar sig Sundbybergs stad till unga mellan 16-21 år som vill berätta om hur de vill bo i framtiden. Ungdomarna kan bo var som helst i världen.

– I urbaniseringens tidevarv vet vi inte vilka som kommer bo i Sundbyberg i framtiden, säger Catherina Fored.

Hur man utformar sitt bidrag är fritt.

– Det kan vara en berättelse, en film, youtubefilm, modell, eller traditionell ritning. Läser man till samhällsplanerare, arkitekt eller landskapsarkitekt så kanske man tänker mer utifrån gestaltning och bild. Det vi vill veta är hur man vill ha det urbana livet, säger Catherine Fored.

En jury bestående av politiker och tjänstemän kommer att utse vinnaren. Sedan kommer kommunen ha materialet med sig i fortsatta dialoger inför detaljprogrammet.

Catherine Fored tycker det ska bli spännande att höra hur unga vill bo, arbeta och verka.

– Kanske kommer de att röra sig mer i världen för att de har ett umgänge som är globalt? Då blir frågan hur det kan forma staden rent bostadsmässigt? Kanske har man inget behov av att bo stort? Kanske har man behov av att bo med vänner? Kanske växer caféer och bostäder ihop? Eller så är det tvärtom så att det finns många likheter med hur de vill bo och hur vi som är vuxna nu vill bo?

Kommer den vinnande idén att realiseras i någon sorts fysisk form?

– Jag kan inte lova någonting sådant, det är inte tanken, men vem vet? Det kan ju komma så många bra idéer att man kan realisera dem, säger Catherine Forded.

Martina Strand Nyhlin, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.