Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Upprop för industriellt byggande

Jag som brinner för ett industriellt byggande anmäler mig härmed till detta upprop för att skapa en hållbar framtid för ett välbyggt Sverige genom att nyttja industriellt byggande i vår samtid. Till dig som säger att det inte går snälla byt bransch, skriver Peter Lindberg, vd Moelven Eurowand .

Publicerad: 8 februari 2012, 13:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Kan vi tillsammans se till att Sverige blir det ledande landet inom industriellt byggande? Varför ska vi det kan man fråga sig… Jo, delvis för att det finns så otroligt mycket pengar att spara samt att arbetet med att genomföra byggprojekt blir så pass mycket roligare och bättre för alla inblandade. Inte minst för dem som sedan blir användarna; hyresgäster, bostadsrättsinnehavare, kontorsarbetande, hotellpersonal, med flera. Och sist men inte minst för att det är bättre för vår miljö och omvärld då såväl energi- och materialförbrukning minskar när man nyttjar industriellt byggande. Detta verkar som en självklar modell tänker du.

Men hur ser det då ut i dag? Här kommer en kort nulägesanalys och håll i hatten; det är inte rolig läsning. Jag får i och för sig ganska ofta höra från en sida om otaliga utredningar som visar på att besparingarna med industriellt byggande är enorma. Samtidigt hörs det från en annan sida att ett platsbyggt upplägg är så som branschen till stor del ser ut och att det tyvärr inte går att ändra på.

Varför då undrar jag (och kanske även du)? Byggbranschens konservativa företrädare hävdar att det finns en mycket liten potential till att öka effektiviseringen. Under tjugo år har jag därför lärt mig att lyssna med urskiljning och att i stället förlita mig på mina egna intryck och diverse studier i ämnet som styrker tesen om industriellt byggandes fördelar. Dock är mycket av det jag ser och hör ute på byggen i dag fortfarande inte positivt för någon.

Jag är ofta ute på byggarbetsplatserna i ett sent skede, strax innan inflyttning. I detta skede är det en fin gränsdragning mellan färdigställande av byggprocessen och vad som sedan övergår i en inredningsprocess. Det jag slås av är bristen på ordning och reda samt att byggbranschen är det yttersta skolexemplet på ett tryckande flöde.

Är en yrkesgrupp inte klar i tid trycks trots allt nästa yrkesgrupp och arbetsmoment in, vilket leder till de alltför vanliga kollisionerna i tid och rum. I värsta fall väntar man inte med att utföra processen i rätt ordning utan stressar igenom det så viktiga metodiska byggförloppet. Vilket kan få förödande konsekvenser ur såväl ett mänskligt som byggtekniskt hållbarhetsperspektiv.

Jag är en otrolig optimist och har stor tilltro till utvecklingen och till såväl fastighetsägare och arkitekter som till hantverkare och byggentreprenörer. Men det krävs att alla i branschen samverkar. Utvecklingen sköter inte sig själv. Många lösningar finns redan för hur produkten ska se ut och utformas.

När det gäller metoderna är vi inte lika kreativa i sektorn tyvärr. Naturligtvis kan ju även projekthjälpmedlen utvecklas och förfinas. Och det är här vikten av ett långsiktigt och flexibelt helhetstänkande kommer in.

Jag tror att det är på en mycket enkel basnivå det behövs åtgärder. En stabil grund uppbyggd av flera aktörer och som används till hundra procent. Helt enkelt en väldigt konkret beskrivning av VAD som ska uppnås.

HUR arbetet ska utföras och HUR byggdelar ska samverka i tid och rum löser respektive bolag. Så samarbetar exempelvis teleoperatörer för att bygga system. Förändringar sker därefter av byggprocessen löpande genom att ständigt förbättra den gemensamma ”basmodellen”.

Ett konkret exempel. Ett av målen kan vara att uppnå en sugande process genom en mycket detaljstyrd tidplan där moment separeras i tid och rum. Viten av väsentlig storlek till den som orsakar förseningar.

Jag som brinner för ett industriellt byggande anmäler mig härmed till detta upprop för att skapa en hållbar framtid för ett välbyggt Sverige genom att nyttja industriellt byggande i vår samtid. Till dig som säger att det inte går – snälla byt bransch.

PETER LINDBERG

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.