Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vad vill regeringen göra åt bostadsfrågan?"

”I spekulationerna om den rödgröna politiken har bostadsfrågan varit helt osynlig. Inte mycket har yppats kring vad S och MP avser göra för att möta bristen på bostäder, de skenande bolånen eller det faktum att människor på många håll har svårt att kunna förverkliga sina bostadsdrömmar”, skriver Ola Johansson, riksdagsman för C.

Publicerad: 9 oktober 2014, 12:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingval 2015

Alliansen har under de senaste åren konsekvent arbetat för att undanröja hinder för planering, byggande och uthyrning. Det har gett resultat. Sällan har väl riksdagen haft så många konkreta bostadspolitiska förslag att ta ställning till. Inför höstens val presenterade vi även våra framtidsplaner, med Sverigebygget satte vi målet om 150 000 nya bostäder, höghastighetståg och satsningar på infrastruktur över hela landet. Vi visar en ambition att fortsätta utveckla bostadsbyggandet över hela landet. Frågan många ställer sig är – vad kommer nu?

Bostadsfrågorna gavs som väntat inte någon framträdande roll i regeringsförklaringen och en av anledningarna till detta kan vara att resultaten talar ett tydligt språk. Det byggs och planeras för närvarande 40 000 bostäder per år. Bostadsbyggandet ligger således på den nivå som man bedömer att det minst måste nå upp till för att långsiktigt möta behoven.

Förutsägbarhet och hållbara villkor för byggbranschen, ett bra näringslivsklimat, låga räntor, ett tydligt nej till bostadssubventioner och skattesänkningar för löntagarna är det som till slut gett resultat.

I stället för att ge en framträdande Socialdemokrat rollen som bostadsminister utsågs Mehmet Kaplan (MP) till bostadsminister. Samtidigt pekas stadsutveckling ut som en inriktning för honom. Den ena tydliga nedprioriteringen efter den andra drabbar landsbygden. Tydligare än så blir inte signalen om var S/MP regeringen vill satsa.

För Centerpartiet är problembilden tydlig. För oss kräver en bättre fungerande bostadsmarknad fokus på tre saker:

Lägre byggkostnader som gör det möjligt att nyproducera bostäder till en kostnad som är överkomlig även på orter där bostäder är lågt värderade på grund av låga genomsnittsinkomster och svag befolkningsutveckling. Byggindustrierna och Sabo är långt framme med olika koncepthus, men behöver tydliga besked från den nya regeringen kring bullerregler, tillgänglighetsanpassning och inte minst enhetliga energikrav. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var inte överens när riksdagen beslutade om enhetlig lagstiftning. Har de lyckats komma överens nu?

En fungerande bostadsmarknad där trösklarna sänks och vi får en rörlighet som ger ungdomar och barnfamiljer tillgång till bostäder och där äldre slipper oroa sig för boende innan omsorgsbehovet tränger sig på. Centerpartiet vill se över hur reavinst­beskattningen slår och införa ett avdragsgillt bosparande för unga. Vi behöver också se över hyressättningen

Snabbare och enklare planprocesser och färre överklaganden för att byggföretag ska ge sig in i ett så långsiktigt och ekonomiskt osäkert projekt som att bygga bostäder för uthyrning. Alliansen åkte på ett nederlag i riksdagen kring detta i somras. Istället för att ansluta sig till en linje med snabbare och enklare processer i kommunernas bygglovsgivning så valde S, MP, V och SD att försvåra och fördyra den kommunala planeringen.

Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingval 2015

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.