Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vakna Norrland! Nominera era bästa projekt"

Den 9:e mars är det Årets Byggegalan 2016 på Cirkus, årets stora begivenhet i branschen. Till nästa år måste vi få förslag på kandidater också från landets nordligaste marknad, skriver juryns ordförande Mårten Lindström. För Årets Bygge 2017 vill han redan nu uppmana alla som är stolta över sina projekt att sicka in sina förslag

Publicerad: 26 februari 2016, 12:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Byggindustrin har nu publicerat de 20 projekt som nominerats för 2016 års upplaga av Årets Bygge. För juryn återstår några spännande dagar att försöka välja fem kortlistade finalister och bland dem en vinnare. När Melodifestivalen pågår samtidigt kan man inte låta bli att dra paralleller – går det att tävla i musik och går det att tävla om bästa bygge? Ja, i juryn tycker vi faktiskt att det går bra att utse Årets Bygge. Det är naturligtvis en grannlaga uppgift, de nominerade projekten är i sig bara en bråkdel av alla bra projekt som genomförs under ett år. Och att jämföra till exempel ombyggnad av bostäder från 50-talet med nybyggnad av en motorväg kan väl tyckas vara som att rösta mellan Mozart och Max Martin.

Vi tycker därför att det gäller att sortera bort både ”musiksmak” och ”olika typer av musik”. I Årets bygge utgår vi från fem viktiga parametrar som säger mycket om hur projektet har drivits, om det har blivit bra för sitt tänkta ändamål etc. Det vi tittar specifikt på är:

■ Samverkan mellan aktörerna (oberoende av entreprenadform).
■ Innovationer (tekniska och i processen).
■ Kvalitet (i bemärkelsen uppfyllande av byggherrens krav, budget och tider).
■ Hållbarhet (ekonomiskt, ekologiskt och socialt).
■ Säkerhet (inga allvarliga olyckor, förebyggande arbetsmiljöarbete).

Genom Byggindustrins reportage och genom särskilda intervjuer med viktiga aktörer i projekten och en del egen research bildar vi oss en uppfattning om projektens framgång och sållar ut en vinnare. Alla kan förstås inte vinna, men bara att få sitt projekt nominerat som ett bland de 20 är meriterande för projektets aktörer.

Tänk redan på 2017! Och tänk från hela landet!

De projekt som nominerats 2016 har en geografisk spridning, dock inte över hela landet. Tyvärr saknar vi projekt norr om Dalälven. Det är lite märkligt, vi vet att det har byggts många bra projekt även här. Men förslagen till nomineringar måste komma från marknaden, vi gjorde våren och sommaren 2015 flera upprop om att få in förslag till projekt. Tyvärr kom det inte in några förslag från landets största landsända (inte heller från den östra utposten Gotland, där juryordföranden har sitt ursprung).

För Årets bygge 2017 vill vi därför redan nu uppmana byggherrar, byggare, installatörer och andra aktörer från hela landet:

Om ni har ett projekt som ni är stolta över och som blir färdigställt under 2016, skicka in ert förslag! Från och med 26:e februari 2016 kan man anmäla sitt projekt till Årets Bygge 2017.

Mårten Lindström, juryordförande Årets Bygge

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News