Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Välbekanta stridslinjer i Rut- och Rot debatt

Publicerad: 4 juli 2015, 09:32

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati och Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman rök ihop i en debatt om fördelar och nackdelar med Rut- och Rotavdrag på lördagen i Almedalen. Argumenten och skiljelinjerna var bekanta.


Ämnen i artikeln:

ROT-avdragAlmedalen 2015ROT-avdrag

Ali Esbati beskrev Rot och Rut som ineffektiva och dyra jobbåtgärder som ökar inkomst- och klassklyftorna i samhället. Han ville hellre se att de miljarder som dessa subventioner och arbetsmarknadsåtgärder kostar satsades på olika typer av investeringar från det offentliga i stället.

Niklas Wykman var inte överraskande en varm ivrare av dessa båda åtgärder som drevs igenom av den tidigare alliansregeringen. Han menade att både Rut- och Rot ger arbeten utan att kosta en krona. Att de ger många en väg in på arbetsmarknaden som annars skulle haft svårt att nå dit. Han anklagade Ali Esbati för att basera sina argument på Marxistisk teori i stället för verkligheten.

Ali Esbati kontrade med att:

­- Jag vet inte var i Marx skrifter det står något om Rut- och Rot.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.