Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vår byggbransch kan bättre och vi måste skydda visselblåsarna!

Publicerad: 16 april 2021, 08:12

Byggbemanningsföretagen föreslår en ny modell för att skydda utsatta arbetstagare.

Foto: Mattias de Frumerie

Vi måste hitta bättre system för att skydda utsatta arbetare och särskilt de som vågar slå larm om missförhållanden, skriver representanter för Byggbemanningföretagen, och föreslår en helt ny modell för att hantera problemet med oseriösa underentreprenörer.


Ämnen i artikeln:

svartjobbbemanningunderentreprenörer

De yrkesarbetare på Västlänken som larmade om att ägaren tog halva lönen blev av med jobbet och skickas nu hem. Vi i Byggbemanningföretagen menar att vi måste finna ett bättre system för att skydda de utsatta visselblåsende yrkesarbetarna. Dessa modiga yrkesarbetare ska inte behöva få sparken och bli hemskickade när det är deras förtjänst att vi stoppat kriminalitet på ett skattefinansierat stort infrastrukturprojekt. Våra skattepengar ska inte gå till kriminella företagare.

Ny modell

Byggbemanningföretagen skulle vilja se ett system där parterna i branschen –beställaren Trafikverket, Byggföretagen, Byggnads, huvudentreprenören samt Byggbemanningföretagen går samman och finner en ny modell. Modellen innebär att Byggbemanningföretagens medlemmar anställer och tar över alla yrkesarbetarna hos den oseriösa underentreprenören.

Det blir in winwin för alla – projektet kan ha kvar de redan inkörda yrkesarbetarna som besitter både kunskap och kompetens för uppdraget, beställarens uppdrag blir klart på utsatt tid, staten får in skatteintäkter.

Bemanningsföretaget bemannar därefter projektet tills en annan permanent lösning hittas eller till projektet är klart. Det blir in winwin för alla – projektet kan ha kvar de redan inkörda yrkesarbetarna som besitter både kunskap och kompetens för uppdraget, beställarens uppdrag blir klart på utsatt tid, staten får in skatteintäkter och huvudentreprenören behöver inte stressa fram en ny underentreprenör som ska lära upp sin personal alla delar projektet.

Straffas den som straffas bör

Att använda Byggbemanningföretagens modell där vi går in anställer och hyr ut personalen i stället för att projektet står utan personal och utan underentreprenör blir en smidigare och mer kostnadseffektiv lösning för alla parter. Dessutom tycker vi från Byggbemanningföretagen och allra minst jag, inte att de visselblåsande yrkesarbetarna ska straffas, utan vi ska straffa dem som straffas bör det vill säga de företagsägare som handlar kriminellt.

Byggbranschen är ännu omogen i dessa frågor men vi måste ta ansvar och skydda visselblåsarna.

Byggbranschen är ännu omogen i dessa frågor men vi måste ta ansvar och skydda visselblåsarna.

Vi tror på en modell där vi i Byggbemanningföretagen anställer de yrkesarbetare som fått felaktiga löner och tar över bemanningen tills det att de anställda kan få anställning hos en annan ny underentreprenör eller att man finner en annan lösning som gynnar alla seriösa.

/Tommy Mattsson, ordförande i Byggbemanningföretagen
Extra arbetskraft i Uppland, Tommy Mattsson
Expanderamera, Sylwia Spruch
Jobzone, Stefan Qwick
Helpman, Per Eriksson
Job Force,vd Fredrik Kenne

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News