Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Var ska Stina, 18, egentligen bo?

”Det behövs billiga små permanenta ungdomslägenheter och temporära studentbostäder för att lösa akuta bostadsbristen som råder i nästan hela landet. Temporära bygglov och avsteg från tillgänglighets-kraven och P-normen är lösningen” skriver Michael Sandblom, från Nice Trading/The Compact Living Store.

Publicerad: 26 november 2012, 10:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Var ska unga studenter bo, alla de som genom att investera i utbildning och karriärer ska bli vår framtid? Är det rätt att man ska behöva oroa för sitt boende i stället för att fokusera på studierna?

Den borgerliga alliansen utlovade 4 400 nya studentbostäder i Stockholm 2010, hittills har det byggts 86! I detta tempo kommer man infria sitt löfte först 2114 – om 102 år. Att få en studentlägenhet i Stockholm tar fem till sex år – längre tid än hela utbildningen. Situationen är nästan lika illa i Göteborg och i Lund.

Och var ska ”Stina,18 år” bo som vill jobba på café i Stockholm eller Göteborg? Hon har varken råd med andrahandsboende eller köpa något boende. Ska vi inte ha några caféer på sikt?

Ett av de största hoten mot utveckling av boende, framför allt för unga, är en myndighet som heter Boverket. Med alla krav och regler går det inte att få ekonomi i byggandet. Hur kan vi ha en myndighet som motarbetar utvecklingen av hela svenska samhället?

Ett annat hot mot bostadsbyggandet är bolånetaket som fullständigt tvärnitat försäljningen av smålägenheter. Vilken 20-åring har minst 250 000 kronor på banken vilket krävs för att kunna köpa dagens dyra smålägenheter? Vi måste få mindre och mer kvadratsmarta lägenheter på för optimalt utnyttjande som ungdomar har råd med och de bör ligga centralt, så att ”Stina” kan gå till jobbet på caféet.

Det behövs både billiga små permanenta ungdomslägenheter och temporära studentbostäder, eftersom man inte hinner bygga bort den mest akuta bostadsbristen. En studentbostad är temporär till sin natur. Studenterna bor där bara under sin studietid. Produktionen måste ske parallellt. Det kräver att man omgående inför temporära bygglov på 10 år och gör avsteg från tillgänglighetskraven, P-normen och i vissa fall även bullernormen. Ungdomar vill bo i staden! En studentbostad är alltid temporär, där studenten bor under en begränsad tid under sina studier.

Jag är fullt medveten om att tillgänglighetskraven är en svår och känslig fråga, men just nu saknas det över 100 000 studentbostäder. Av studenterna är under 0,2 procent handikappade och av dem är mindre än hälften rörelsehindrade.

Man kanske får ta detta i beaktande och satsa på anpassade lösningar för deras behov, utan att detta ska sättas som norm för alla studentbostäder.

Jag tror inte det är någon student som skulle tacka nej till en modern kvadratsmart studentstudio på 22–25 kvadratmeter när alternativet är ingen bostad alls! Trots det fortsätter Boverket kräva badrum på 5 kvadratmeter – nästan en fjärdedel av den totala boytan – och köra ut studenterna i gemensamhetsutrymmen.

Boverket, med verksamhetschef Martin Storm i spetsen, utreder och skriver publikationer om att ”Utforma för gemenskap – goda exempel för studentboende”, boenden som är förlegade och ingen vill ha. Det är dags att ”någon” tar Boverket örat och ser till att de anpassar sig till verkligheten och gör något som gynnar bostadsbyggandet i stället för tvärtom.

Det Boverket borde göra är att ”certifiera” temporära studentbostäder och göra dem godkända att användas i alla kommuner, utan lokala tolkningar. I september 2013 kommer det att finnas 150 000 bostadssökande ungdomar och studenter i Sverige. Den akuta bostadsbristen kommer att vara ”all time high” och det vet vi redan nu. Så det är bråttom!

Michael Sandblom, Nice Trading / The Compact Living Store

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.