Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vår vision ska göra att alla kommer hem"

Förra året var det sju personer som arbetade i byggbranschen som inte kom hem till sina nära och kära efter arbetsdagens slut. Trots en nedåtgående trend är antalet olyckor och dödsfall oacceptabla. Det skriver Magnus Rosén, vd och koncernchef Ramirent, som nu lanserar sin nollvision för olyckor på svenska byggarbetsplatser med budskapet ”Alla ska komma hem”.

Publicerad: 28 augusti 2014, 14:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

säkerhetRamirent

I fjol omkom 33 personer i olyckor på svenska arbetsplatser. Inom byggbranschen miste 7 personer livet i sitt arbete. Trots en nedåtgående trend är antalet olyckor och dödsfall oacceptabla. 33 personer kom aldrig hem från arbetet till sina nära och kära. Maskinuthyrningsföretaget Ramirent lanserar nu en nollvision för olyckor på svenska byggarbetsplatser med budskapet ”Alla ska komma hem”.

En viktig förklaring till att antalet dödsolyckor minskar är ökad medvetenhet om arbetsrisker och säkerhetslösningar. Med utbildning och information som främsta vapen har Arbetsmiljöverket, fackförbund och arbetsgivare arbetat systematiskt för att skapa en bättre arbetsmiljö på svenska byggarbetsplatser.

Som verksam inom maskinuthyrningsbranschen med bygg-­, anläggning-­ och övrig industri som kunder har Ramirent tagit steget att aktivt informera och utbilda i arbetsmiljöfrågor. Med trailerturnén Tryggare byggare har Ramirent besökt städer över hela Sverige och utbildat närmare 10 000 byggnadsarbetare, studenter och verksamma inom bygg-­ och anläggningsindustrin. Nyligen belönades Ramirent för sitt arbete med att öka medvetenheten om säkerhet och arbetsmiljö på Sveriges byggarbetsplatser med priset Rental Safety Campaign of the Year. Priset delas ut av European Rental Association (ERA).

Tryggare Byggares lättillgängliga tjänster med checklistor och guider direkt i mobilen har ökat kunskapen kring risker i arbetsmiljön och hur man kan förebygga dessa genom användande av rätt sorts hjälpmedel, maskiner och skyddsutrustning.

Ramirent går nu vidare i detta viktiga säkerhetsarbete. Vår ambition är att leda utvecklingen mot en säkrare arbetsmiljö i hela byggbranschen. Som underleverantör och partner till många olika aktörer i branschen har Ramirent en viktig roll att spela, och vi är beredda att ta ett långtgående ansvar. Att arbeta för en långsiktigt mer hållbar byggprocess blir därför ett uttalat mål i Ramirents utvecklingsarbete framöver.

Behovet av säkra maskiner, godkänd säkerhetsutrustning och utbildning ökar nu också bland beställare. Den första juli i år infördes Arbetsmiljöverkets nya, tuffare regler kring arbetsmiljön på byggarbetsplatser. Från och med årsskiftet höjs också sanktionsavgifterna för de som bryter mot reglerna vid exempelvis fallrisker, även krav på utbildning för ställningsbyggande och väderskydd kommer att införas.

Med förvärvet av säkerhetsspecialisten Safety Solutions Jonsereds kan Ramirent nu erbjuda ett koncept som tar ett helhetsgrepp på byggprocessen genom att utvärdera säkerhetsbehovet långt innan projektet drar igång. Programmet BIM (byggnadsinformationsmodellering) möjliggör en total visuell översyn av byggarbetsplatsen och riskanalys redan i planeringsstadiet av projektet. Genom att systematisera arbetsmiljöarbetet och arbeta med hela byggprocessen, från byggherre till slutbesiktning, vill vi driva frågan om en säker arbetsmiljö i hela branschen.

Ramirent ska med sin nollvision öka medvetenheten och säkerheten på svenska byggarbetsplatser och därigenom minimera antalet olyckor och dödsfall. Vår målsättning är lika enkel som tydlig: Alla ska komma hem.

Magnus Rosén, vd och koncernchef, Ramirent Plc

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

säkerhetRamirent

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.