Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Våra ramavtal kan pressa priser och öka konkurrens"

”Sabo:s syfte är att öppna allmännyttans offentliga upphandlingar för fler typhus från fler entreprenörer. Det behövs för att klara det stora byggbehov vi har idag. Vi vill förenkla för alla leverantörer av typhus att lägga anbud i upphandlingar som våra medlemsföretag gör”, skriver Sabos vd Kurt Eliasson.

Publicerad: 21 november 2014, 07:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbristSabo

Med ramavtalen Sabo:s Kombohus och Sabo:s Kombohus Plus har Sabo visat att det både går att pressa byggpriserna och öka kvaliteten i flerbostadshus. Jag är också övertygad om att den pågående ramupphandlingen av små lägenheter, Sabo:s Kombohus Mini, ska bli lika framgångsrik.

Men vi stannar inte vid detta. Sabo gör nu ännu mer för att bidra till regeringens mål om 250 000 nya bostäder till år 2020. Sabo har tecknat en avsiktsförklaring med en bygg­entreprenör om fast pris på ett typhus även efter det att ramavtalet om Sabo:s Kombohus går ut. Min förhoppning är att det banar väg för fler entreprenörer att göra samma sak.

Sabo:s syfte är att öppna allmännyttans offentliga upphandlingar för fler typhus från fler entreprenörer. Det behövs för att klara det stora byggbehov vi har i dag. Vi vill förenkla för alla leverantörer av typhus att lägga anbud i upphandlingar som våra medlemsföretag gör. På så sätt ökar konkurrensen, mångfalden av hus breddas och priserna pressas.

Byggentreprenören JSB lovar i vår gemensamma avsiktsförklaring att leverera sitt typhus till Sabo:s medlemsföretag till samma villkor och pris som gäller för ramavtalet Sabo:s Kombohus, även efter det att avtalstiden går ut den sista december. Priset 12 000 kronor per kvadratmeter står alltså fast. Med detta bryter bolaget upp den etablerade kodex som finns i byggbranschen och som bidrar till att hålla priserna uppe. I stället för att undanhålla priset på ett byggprojekt, väljer JSB att göra tvärtom och visar i förväg alla kort för konkurrenterna. På så sätt får andra byggentreprenörer ett riktmärke att tävla mot.

Avsiktsförklaringen säkrar bostadsföretagens möjligheter att göra en bra, prispressad upphandling av typhus – oavsett vem som i slutänden tar hem kontraktet. Om företagen säkrar att typhus som kan levereras inom ramen för den offentliga upphandlingen blir JSB:s hus med fast pris ett bud som övriga byggentreprenörer måste förhålla sig till när de lägger anbud. Jag är övertygad om att detta leder till en sund prispress där fler byggentreprenörer ser vinsten i att effektivisera sitt arbete för att kunna erbjuda bra hus till ett bra, konkurrenskraftigt pris och på så sätt vinna upphandlingar runt om i hela landet.

Jag vill ge en eloge till alla de byggentreprenörer som i våra tidigare ramupphandlingar visat att de har viljan och förmågan att utveckla och effektivisera sina processer. Utifrån avsiktsförklaringen vill jag utmana både er och övriga entreprenörer att ta ytterligare ett steg tillsammans med oss. Var öppna med era villkor, ta fram typhus med fast pris som gäller för hela landet. Med gemensamma krafter bygger vi bort bostadsbristen.

Kurt Eliasson, vd Sabo

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.