Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Varning för berusning!

Bli inte berusade (som till exempel Sten Nordin) av de höga tillväxtprognoserna för storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, varnar förre pressrådet Gösta Grassman med 20 års erfarenhet av London, Berlin, Bryssel och Paris som diplomat. Som infödd Stockholmare och åter på hemmaplan är han djupt oroad över utvecklingen.

Publicerad: 19 april 2012, 13:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För någon månad sedan fick vi som bor i Stockholm en gratistidning med rubriken ”2012 Vårt Stockholm”, utgiven av Stockholms stad (och finansierad med skattemedel). Här blommar framstegsoptimismen. Jag citerar från förstasidan: ”Alla tiders växtrekord. Allt fler väljer Stockholm. År 2024 har Stockholm EN MILJON INVÅNARE.”

Finansborgarrådet Sten Nordin intervjuas och redovisar några av de åtgärer som ska möta ”Stockholms historiska tillväxttakt”. Stadens regeringschef är stolt och offensiv, nästan euforisk.

Jag som skriver detta är infödd Stockholmare, av den klassiska årgången 1943. Jag älskar den här staden. Och då har jag ändå lite att jämföra med. Under 20 år bodde och arbetade jag i Bryssel, Paris, London och Berlin. Precis fem år i varje stad. Ofta får jag frågan: vilken stad var bäst? Mitt svar kommer blixtsnabbt: Stockholm. Ur de allra flesta synpunkterna är Stockholm bäst. Punkt.

Så jag borde väl dela glädjen med Sten Nordin och alla glada framstegsoptimister i huvudstaden. Men det gör jag inte. Jag är orolig för Stockholms framtid. Många av de kvaliteter som Stockholm besitter i dag löper stor risk att gå förlorade – just på grund av denna oreflekterades framstegsoptimism!

I en tänkvärd debattartikel i Byggindustrin 14-2012 pekar Staffan Carenholm på möjligheten att Stockholmsregionen år 2050 vuxit från nuvarande 2 miljoner till 3,5 miljoner invånare. ”Yrvakna över stadens attraktivitet har politikerna varken bostäder eller vettiga kommunikationer att erbjuda”, skriver Carenholm. Han efterlyser en helhetssyn på högsta politiska nivå och myntar ett helt nytt uttryck: samhällsbyggnadsvision.

Byggindustrins chefredaktör Staffan Åkerlund är inne på liknande tankar i två av sina senare ledare. Där talar han – i mycket nyanserad form – om miljonprogrammet på 1900-talet. Detta var, trots allt, en politisk viljeyttring som kom att höja levnadsnivån påtaglit för många medborgare. I dag skulle vi alltså behöva något något liknande, ett större grepp, på riksnivå.

Jag håller med både Carenholm och Åkerlund i den grundläggande frågan. Regeringen Reinfeldt har under sina sex år vid makten inte presenterat något samlat grepp på de verkligt stora frågorna om bostadsförsörjning, regionalpolitik och infrastruktur (Statens Järnvägars förfall är väl närmast ett grymt skämt i sammanhanget). Men om regeringen – och varför inte även oppositionen! – inför nästa riksdagsval börjar intressera sig för en samhällsbyggnadsvision, så vill jag ge politikerna ett par goda råd:

Bli inte berusade (som till exempel Sten Nordin) av de höga tillväxtprognoserna för storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Satsa kraftfullt på bostäder och infrastruktur, javisst. Men eftersträva – samtidigt – en balanserad tillväxt i dessa regioner. Hur en sådan någorlunda nykter och ordnad tillväxt kan stimuleras genom statsmakterna är en fråga jag gärna vill återkomma till.

Det finns ett romantiskt skimmer över Paris och London. Dessa megastäder har en stark dragningskraft, särskilt på civilekonomer och duktigt folk inom upplevelseindustrin. Men för mycket stora delar av befolkningen – kanske mer än hälften – är vardagslivet ett helvete. Det är inget att sträva efter.

GÖSTA GRASSMAN

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News