Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vem kan skapa framtidens landshövdingehus?"

Miljöpartiet föreslår en tävling om 2000-talets landshövdingehus. ”Husen ska byggas med stort socialt fokus, tydligt miljötänk och till största delen i trä. Efter en tävling öppen för alla vill vi låta tre byggherrar ta fram förslag", skriver miljöpartisterna Ulf Kamne och David Suomalainen.

Publicerad: 12 september 2014, 12:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

träMiljöpartiet

Miljöpartiet föreslår en tävling om 2000-talets landshövdingehus. ”Husen ska byggas med stort socialt fokus, tydligt miljötänk och till största delen i trä. Efter en tävling öppen för alla vill vi låta tre byggherrar ta fram förslag på var sitt bostadskvarter i en finalomgång och att göteborgarna därefter får rösta fram vinnaren som får bygga fler kvarter under kommande år”, skriver Ulf Kamne, kommunalrådskandidat för Miljöpartiet och David Suomalainen, riksdagskandidat för Miljöpartiet.

Att bygga flerbostadshus i trä istället för betong kan minska klimatpåverkan under byggprocessen med upp till 90 procent. För att snabba på ett mer klimatsmart byggande vill Miljöpartiet i Göteborg verka för ett nationellt regelverk. Detta är särskilt viktigt med tanke på alla nya bostäder som ska byggas under de kommande åren. Som en första åtgärd föreslår Miljöpartiet i Göteborg en tävling för att ta fram ”2000-talets landshövdingehus”.

I Sverige ska vi under de närmaste åren bygga hundratusentals nya bostäder. Merparten i form av flerbostadshus i våra storstäder. Bara i Göteborg behövs flera tiotusentals nya bostäder fram till 2021. Det ställer krav på att vi bygger snabbt, kostnadseffektivt och med hög kvalitet. Men också att vi gör det betydligt mer klimatsmart än i dag.

Trots att regeringen säger att de vill bygga mycket och snabbt så råder det från Alliansens håll en kompakt tystnad om byggprocessens stora klimatpåverkan. Istället för att ta fram egna förslag som minskar påverkan så har kraften ägnats åt att begränsa enskilda kommuners möjligheter att ställa tuffa miljökrav på det som byggs. Det är ingen ansvarsfull politik.

Forskning visar att hälften av klimatpåverkan av ett bostadshus byggt med konventionell betongteknik sker under byggfasen. Med dagens byggtakt motsvarar det nära hälften av utsläppen från Sveriges samlade biltrafik under ett år.

Det finns i dag teknik och kunskap för att drastiskt minska denna klimatpåverkan. Att bygga i trä istället för betong kan minska koldioxidutsläppen under byggprocessen med upp till 90 procent. Några av Sveriges mest intressanta bostadshus byggs i dag med modern limträteknik. I Sundbyberg och Växjö finns några av världens högsta träbyggnader som klarar alla moderna funktionskrav så som brandsäkerhet, energieffektivitet och tillgänglighet med goda marginaler.

Byggandet av flerbostadshus med trästommar har på tio år ökat från nära noll till runt tio procent i Sverige. Den snabba ökningen sker eftersom det utöver minskad klimatpåverkan också finns en lång rad andra fördelar med att bygga i trä. Fabriksproducerade trämoduler ger kontroll på kvalitet, logistik och arbetsmiljö och kortar byggtiderna vilket minskar risken för kostsamma förseningar och kvalitetsproblem. Lätta träkonstruktioner kräver mindre omfattande grundarbete och lämpar sig därför också väl för att placeras som tillbyggnader på befintliga hus. Byggande med trämoduler är betydligt tystare vilket ger mindre störningar runt byggarbetsplatsen.

För Göteborg är landshövdingehusen en viktig del av stadens identitet. De har varit väldigt betydelsefulla för stadens utveckling med låga byggkostnader och låg vikt väl anpassad för göteborgska förhållanden. Det blir också extra intressant att överväga lätta trähus när vi inte längre är tvingade att producera dyra parkeringar under mark.

Miljöpartiet föreslår därför en tävling om 2000-talets landshövdingehus. De ska byggas med stort socialt fokus, tydligt miljötänk och till största delen i trä. Efter en tävling öppen för alla vill vi låta tre byggherrar  ta fram förslag på var sitt bostadskvarter i en finalomgång och att göteborgarna därefter får rösta fram vinnaren som får bygga fler kvarter under kommande år.

Vi vill i Göteborg ta täten för ett mer klimatsmart byggande samtidigt vill vi på nationell nivå verkar för att ta fram ett regelverk för att kraftigt begränsa koldioxidutsläppen under byggprocessen. Modernt träbyggande gör att ett sånt regelverk varken behöver vara konkurrenshämmande, kostnadsdrivande eller minska takten i vårt bostadsbyggande, tvärtom. Det kan dessutom skapa många nya klimatsmarta jobb som svensk träindustri så väl behöver. Samtidigt som Sverige tar ett rejält steg mot ett klimatmässigt världsledande bostadsbyggande.

Relaterade artiklar

"Svensk Betong lägger ut dimridåer"

Ulf Kamne, kommunalrådskandidat för Miljöpartiet och David Suomalainen, riksdagskandidat för Miljöpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

träMiljöpartiet

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.