Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vi är oroade över dricksvattnet"

Det saknas kunskap om hur nya ämnen påverkar kvaliteten på vårt dricksvatten. Det finns flera riskfaktorer. VVS Företagen vill etablera en informations- och kunskapsplattform för frågor om hur material som kommer i kontakt med dricksvatten, skriver Johan Mossling, tillförordnad vd på VVS Företagen.

Publicerad: 17 februari 2015, 13:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VVS Företagendricksvattenvattentappvatten

VVS Företagen välkomnar regeringens initiativ till ett nationellt åtgärdsprogram för att skydda vårt viktigaste livsmedel, dricksvattnet. Vi ser dock en hel kedja av riskfaktorer som måste ses över i samband med utredningen, och föreslår här åtgärder för att eliminera riskerna.

Att vi överhuvudtaget behöver en handlingsplan för en giftfri vardag och ett miljökvalitetsmål som heter ”Giftfri miljö” är sorgligt, det tycker nog de flesta av oss. I fokus finns just nu högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, som är en rest från brandskum, och som hittats i grundvattentäkter på flera ställen i landet.

Vi har i dagsläget liten eller ingen kunskap om hur de ”nya” ämnen som vi hittar i våra vattentäkter påverkar materialen i till exempel de plaster och metaller som vattnet kommer i kontakt med i sin väg till sin törstiga slutkonsument. Innan vårt dricksvatten hamnar i glaset och senare i kroppen så vandrar det genom diverse kanaler i olika material. VVS-branschen hanterar enkelt uttryckt den sista delen i kedjan, den från husväggen till kranen.

Branschen tycker att det är ytterst viktigt att kunskapsläget stärks; vi vill ha tydliga besked om materialens funktion och hälso­effekter. Vi vill veta att de material vi installerar är säkra vid nybyggnad och renovering av dricksvattenledningar. Vad händer till exempel med koppar eller mässing som är i långvarig kontakt med vatten som innehåller högfluorerande ämnen? Finns det en risk för att giftiga ämnen frisätts från metallen och hamnar i kropparna på våra barn?

VVS Företagen tycker att Boverket, Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket ska ha ett gemensamt uppdrag att etablera en informations- och kunskapsplattform för frågor om material i kontakt med dricksvatten. Funktionskrav som rör material och produkter i kontakt med dricksvatten kan ställas utifrån olika regelverk av flera myndigheter. Det föreligger i dag en otydlighet då det gäller myndigheternas ansvar för dessa frågor. Kanske behöver man till och med utreda huruvida en auktorisation för arbete med dricksvatten är nödvändig?

Kunskapsplattformen bör vara navet för all kunskap i dricksvattenfrågan och VVS Företagen anser att näringslivet, forskningsinstituten och akademin också ska ha en roll i utvecklingen och driften av kunskapsplattformen.

I Sverige har vi alltid varit stolta över vårt rena vatten, så stolta att vi inte ens reflekterar över lyxen att kunna dricka högklassigt vatten direkt från våra kranar. Det här är något som vi i VVS-branschen värnar om och vill vara med att ta ansvar för, men det är inget vi kan göra själva. Vi ser nu fram emot ett samlat grepp om dricksvattenfrågan, och bistår gärna med vår kunskap och erfarenhet.

Johan Mossling, tillförordnad vd på VVS Företagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News