Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vi behöver en enklare månadsrapportering"

Byggbranschen är enig om att månadsrapportering är ett viktigt redskap för ordning och reda. Vi hoppas att regeringen ska tänka nytt och återkomma med ett förslag om förenklad månadsrapportering för byggbranschen, skriver Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 24 september 2013, 09:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Annie Lööf (C) har förpassat förslaget om ett undantag för månadsrapportering av löner i byggbranschen till papperskorgen med motiveringen att det blir för mycket administration. Sveriges Byggindustrier tolkar ändå höstens budgetproposition som att regeringen är öppen för ett bearbetat och förenklat förslag för byggbranschen.

Vi står bakom minskat regelkrångel för företag, men inte på bekostnad av seriösa arbeten. Vi behöver en förenklad månadsrapportering som når alla i byggbranschen, även de företag som inte är knutna till en organisation och inte har kollektivavtal.

Regeringen behöver ha en större förståelse för vår utsatta bransch och de villkor som gäller på byggmarknaden. Svartarbete ska inte få skada seriösa byggföretag och urholka den svenska skattebasen, det är både små och stora byggföretag överens om. Vi har tillsammans med Skatteverket och facket genomfört praktiska försök med förenklad månadsrapportering och vi vet att det fungerar både enkelt och effektivt. Vi hjälper gärna politiker och tjänstemän i arbetet och bidrar med våra erfarenheter. Vi vill återigen framhålla att den månadsrapportering som byggbranschen behöver inte är beroende av periodiseringar eller av samkörning med övriga trygghetssystem.

Skatteverket har redovisat att svartarbete årligen kostar över 60 miljarder i uteblivna skatteintäkter. Sveriges Byggindustriers bedömning är att tio miljarder är kopplade till byggbranschen. Det borde rimligen vara viktigt att hämta in dessa skattepengar så att de kan användas till exempelvis skola, vård och omsorg.

Regeringen skriver i höstens budgetproposition bland annat att förslaget om månadsrapportering har tillstyrkts eller lämnats utan erinran av flertalet remissinstanser, men att näringslivet haft invändningar. Regeringen verkar också ha för avsikt att återkomma till riksdagen med ett förslag om månadsuppgifter gällande anställdas löner och skatter. Vi ser fram emot detta.

Sveriges Byggindustrier vill få bort oseriösa arbeten genom samverkan och utökade myndighetskontroller, i kombination med en bättre användning av vårt kontrollsystem med id-kort (ID06) och utbildningsinsatser. Vi vill öka samarbetet och informationsutbytet med facket. Bland våra förslag till åtgärder finns månadsrapportering av löner till Skatteverket, närvarokontroll av alla som finns på arbetsplatsen och oanmälda arbetsplatsbesök av Skatteverket.

Att få ordning och reda och därmed en sund konkurrens i byggbranschen är prioriterat för Sveriges Byggindustrier. Dessutom deltar Sveriges Byggindustrier i ett utredningsarbete tillsammans med facket, hos Finansdepartementet, kring frågan om närvaroliggare.

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.