Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vi bygger bostäder för miljonärer där få kan bo"

Okunskap om marknaden hämmar nyproduktion av bostäder i våra storstadsområden visar en ny undersökning. Grundläggande marknadskunskap, så som korrekt målgruppsanalys, gör att vi slipper bygga ett miljonärsprogram där få har råd att bo, skriver Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst.

Publicerad: 17 mars 2015, 09:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingSvensk Byggtjänst

En helt nybyggd trea på 75 kvadratmeter i Stockholm kostar från 12 000 kronor i månaden att hyra eller minst fem, ofta fler, miljoner kronor att köpa. En omöjlighet för många, men alldeles särskilt för unga, invandrare och andra som är nya på bostadsmarkaden. De flesta som behöver bostäder i våra storstäder och andra tillväxtområden har inte råd med nyproduktion som det ser ut i dag. Många debattörer hittar sina skäl, så som amorteringskrav eller avsaknad av bostadspolitik.

Ett centralt problem är att nyproduktionen inriktas på den begränsade grupp som har råd att betala höga priser för sina boenden. Det är här byggherrarna ser möjligheter till snabba affärer med mycket goda marginaler.
Det är inom detta begränsade segment nyproduktion blir av – när prisbilden nått förmodad toppnivå. I övriga segment – där det stora behovet av nya bostäder finns – bromsas nyproduktionen upp eller blir inte av över huvudtaget.

Vi har hamnat i ett miljonärsprogram där en bredare och snabbare nyproduktion – som är avgörande för landets utveckling och enskildas livskvalitet – stannat av.

Svensk Byggtjänst har låtit analysföretaget Kundskaparna utreda vilka processer och faktorer som bromsar nybyggnationen och den effekt detta har på processerna. Utredningen bygger på intervjuer med tjänstepersoner i 25 av Stockholms läns 26 kommuner, samt 30 bostadsutvecklare, det vill säga byggbolag, verksamma i regionen.

Undersökningen visar på tre bromsande faktorer:

■ Överklaganden från berörda närboende som får detaljplanearbetet att dra ut på tiden. Här var kommunala tjänstepersoner och bostadsutvecklarna överens.
■ En upplevd inkonsekvens och oförutsägbarhet i planprocessen från bostadsutvecklarnas sida. Denna punkt håller av förklarliga skäl inte tjänstepersonerna på kommunerna med om.
■ Marknadsmässiga skäl. Beslut att bygga har tagits utan att de ansvariga vet att de har en marknad. Det kan till exempel resultera i att byggklara bostadsprojekt skjuts upp i väntan på tillräckligt många köpare som är villiga att betala det satta priset.

De två första punkterna är avhängiga av politiska beslut och arbetsprocesser inom kommunerna. Och är därmed svåra att påverka. Men den tredje punkten kan fler påverka.

Utredningens slutsats är att en bättre målgruppsanalys som tar hänsyn till betalningsförmågan hos bredare grupper skulle bidra till en slutprodukt som matchar plånböckerna hos dem som vill och kan köpa.

Kommunerna skulle kunna ta kommando över de faktorer de faktiskt kan påverka, så som markpriser. Om kommunerna utnyttjar sin möjlighet att styra med prissättning kan de attrahera målgrupper som är mer realistiska inflyttare. Det som kallas marknads­priset borde inte vara beroende av markpriset som bostadsutvecklaren har betalat. Det verkliga marknadspriset är vad den potentiella köparen är beredd att betala för sin bostad.

Väldigt få storstadskommuner har hittills provat att bygga i större skala för människor med genomsnittliga inkomster. Men det finns några bostadsutvecklare som gått in för att hitta mark till vettiga priser och skapat kvalitetsprodukter som inte lett till ”miljonärsbostäder”. Dessa har inga problem med att få avsättning för sin investering. Vilken kommun och vilken större bostadsutvecklare är beredda att tillsammans skapa ett pilotcase där målgruppsanalys och efterfrågan styr försäljningspriset?

Relaterade artiklar

Ny politik ska ge billiga bostäder

Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.