Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi har respekt för fackligt inflytande

När vi satte oss ner och började planera för en ny avtalsrörelse inför 2013 hade bläcket knappt hunnit torka från den förra avtalsrörelsen 2012. För oss handlar det om att arbetsgivarna återigen ska ta sitt ansvar inte bara för företagens ekonomiska förutsättningar utan även för medarbetarna och till viss del även för samhällsutvecklingen.

Publicerad: 14 januari 2013, 10:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är stora ord men tittar man på vad byggbranschen betyder för Sveriges ekonomi och sysselsättning så måste man inse att vi har en skyldighet att tänka på andra än oss själva. Det är alltid nyttigt att fundera igenom vad som är viktigast och samtidigt påminna oss själva om att det inte är ett krig vi ska utkämpa eller en fajt som Byggnads egen tidning kallar avtalsrörelsen för. Ibland känns det som att byggsidan är den sista kvarvarande enklaven med krångliga och omoderna regler och en konstruerad teatralisk kamp mellan fack och arbetsgivare där facket kör med retorik från svunna tider. I dag måste arbetsgivarsidan lösa frågor i samverkan och ha medarbetare och facket med sig. En klok arbetsgivare inser hur mycket mer lönsamt ett företag kan bli med skickliga och engagerade medarbetare.

På byggsidan är det viktigast för oss med en säker arbetsmiljö, månadslön som huvudlöneform och mer lokalt inflytande. Varför då?

Arbetsmiljön ska vi inte formellt diskutera vid förhandlingsbordet, den ska vi samverka kring. Vi kan till viss del förstå Byggnads frustration över att det tar tid. Men om de bara försöker ha lite tålamod så kommer de att få det som de vill ha. Vi vill ju i grunden samma sak, nämligen inga olyckor.

En annan viktig målsättning är att vi vill ha en bransch som är fri från oegentligheter och konflikter. Detta behöver vi ha oavsett vad facket kräver. Det här är en bransch som till sin natur är splittrade och uppdelad på olika arbetsplatser, som ständigt är i rörelse, där förflyttningar och förändringar är vardag och där antalet underentreprenörer ibland kan uppgå till flera hundra på en stor arbetsplats. Vi måste ha ordning och reda på så många delar som möjligt för att det ska fungera överhuvudtaget.

Ett led i detta är att Byggavtalets villkor behöver bli enklare och mer förutsägbara att tillämpa. Vi kan konstatera att reglerna om till exempel ackord leder till konflikter och produktionsstörningar som har visat sig hota både arbetsmiljön och arbetstillfällen. Därför vill vi försöka att ta ett första steg mot att i stället införa månadslön. Faktum är att de som jobbar på Byggnads och vi på Sveriges Byggindustrier har månadslöner, precis som på de flesta arbetsplatser. Varför kan man inte ha det även på en byggarbetsplats? Det är dags att pröva detta i en större omfattning än tidigare. Det utesluter inte rörliga delar men som hellre baseras på verksamhetens resultat i stället för på att jobba på tid.

Sveriges Byggindustrier fortsätter också sitt enträgna arbete med att medarbetare och företag själva ska bestämma över lön och arbetstider. Låt oss understryka att detta ska ske med fortsatt respekt för fackligt inflytande. Även detta är en väg att närma sig normala villkor som finns i andra branscher. Ett flertal undersökningar från vår bransch och från övriga näringslivet visar att medarbetare vill ha ett större inflytande över sin egen arbetssituation och att det bästa sättet är att införa fackklubbar i företagen.

Låt oss avslutningsvis betona hur viktigt det är att Sveriges Byggindustrier gör resan mot moderna kollektivavtal i byggbranschen i samförstånd med de fackliga parterna. Vi ser fram emot avtalsförhandlingarna 2013 med konstruktiva diskussioner och utan stridsåtgärder.

Ola Månsson, vd i Sveriges Byggindustrier och Mats Åkerlind, vvd och förhandlingschef

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.