Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vi kan bygga mer utan sänkta miljökrav"

Stefan Attefall (KD) föreslår en ”stopplag” som förbjuder kommuner att ställa högre energikrav på nya bostäder. Attefalls förslag riskerar att bromsa in klimatpolitiken och hämma nya gröna tekniska innovationer och lösningar, skriver Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Publicerad: 18 september 2013, 08:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sverige och Stockholm ska vara ett grönt och modernt föredöme när det gäller att minska våra klimatutsläpp. En ambitiös klimat- och miljöpolitik ställer höga krav och pressar på samma gång fram en positiv utveckling som leder till tekniska innovationer och ny miljövänlig teknik, något som Sverige i dagsläget är ledande inom. För det är faktiskt så, att även om världens klimatutmaningar är vår tids största hot, innebär de höga krav som vi ställer också nya möjligheter. Miljöteknik skapar nya gröna jobb och nya företag och är en snabbt växande bransch med cirka 5 000 företag och en omsättning på hundratals miljarder kronor. Genom att sänka kraven riskerar Atte- falls förslag att hämma konkurrensen och drivkrafterna för hela Sveriges miljöteknikbransch.

En av de viktigaste slutsatserna i Delegationen för hållbara städer, en delegation som har tillsatts av regeringen för att på olika sätt stimulera en hållbar stadsutveckling, är att det är kommunerna och städerna som driver den gröna teknikutvecklingen framåt. Med Attefalls förslag riskerar nu Stockholm att tvingas bygga med sämre energikrav än vad vi hittills har gjort. Det duger inte, Stockholm ska och måste även i fortsättningen vara ett föredöme för när det gäller att bygga många klimatsmarta och hållbara bostäder.

Det största problemet bakom bostadsbristen är inte höga och nödvändiga miljöambitioner. I Stockholm och många andra storstäder är många gånger de höga markpriserna och höga parkeringsnormer ett mycket större hinder för att inte fler bostäder byggs.

Attefalls förslag skapar inte fler bostäder i Stockholm. Attefalls stopplag premierar ekonomisk kortsiktighet framför långsiktiga och hållbara lösningar för att bygga fler bostäder. Det är möjligt att förslaget sänker byggkostnaderna något men leder i stället till högre löpande energikostnader för de boende på sikt.

Energipriserna kommer enligt prognoser att öka över tid och biobränsle är, och kommer att vara, en bristvara. Vi behöver hushålla väl med våra resurser i framtiden, då kan vi inte acceptera en politik som leder till att vi medvetet slösar med vår energi. Vi behöver långsiktiga lösningar, inte en politik som ger kortsiktiga vinster för byggbolagen och som skapar ökade kostnader för klimatet och de boende.

Attefalls intentioner om enhetliga och transparenta spelregler för byggherrarna är goda men lösningen kan inte vara sänkta miljökrav. Det går att bygga både fler nya bostäder och samtidigt skapa ett hållbart samhälle. "

Daniel Helldén (MP), oppositions-borgarråd i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.