Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vi kan inte tillåta fler fasader med fuktproblem"

Sveriges Murnings- och Putsentreprenörsförening, SPEF, leder ett upprop för att få fram arbetsmetoder och lösningar för kvalitetssäkrade fasader. ”Pressade tidsscheman och jakt på snabb avkastning har i en del fall lett till katastrofala resultat. Från putsbranschen kan vi inte längre acceptera det här”, skriver Gino Carinci, Ordförande för SPEF.

Publicerad: 28 april 2014, 09:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Fuktskadade fasader har länge varit ett återkommande problem inom nybyggnationen. Problemen har huvudsakligen uppstått i så kallade enstegstätade putsfasader. Förutom stora ekonomiska skador har problemen med de fuktskadade fasaderna orsakat mycket personligt lidande, oro och kostnader. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt.

I århundraden har putsade fasader ansetts som ett tåligt, säkert och långsiktigt skydd mot väder och vind. Förutom ett fullgott skydd har de bidragit till att skapa vackra byggnader och stadsmiljöer. Under lång tid var teknik och material relativt oförändrade.

På senare år har emellertid flera nya lösningar lanserats på marknaden. Drivkraften är som så ofta i sådana fall att effektivisera processer, uppnå nya egenskaper och pressa kostnader. I kombination med pressade tidsscheman och jakt på snabb avkastning har detta i en del fall lett till katastrofala resultat. Från putsbranschen kan vi inte längre acceptera det här.

Vi menar att flertalet skador är helt onödiga även med moderna byggmetoder och materiallösningar. En del materialkombinationer är dock olämpliga men många gånger står orsakerna att finna i brist på kunskap och erfarenhet om hur arbetet ska utföras. Lägg till otillräcklig kommunikation och brist på samverkan mellan alla de aktörer som tillsammans ska utforma och bygga ett hus och vi har en kraftigt ökad risk för att det går fel.

Inom SPEF bedriver vi ett omfattande certifierings och utbildningsprogram för våra medlemsföretag och deras anställda. Detta är en grund för vår verksamhet. Men vi inser att det inte räcker när förtroendet för materialen och putsade fasader vacklar. Det behövs ett helt nytt arbetssätt i putsbranschen där trygghet för de som ska äga och bo i husen sätts i första rummet. Med vår erfarenhet, kunskap och insikt om problemen uppmanar vi därför nu övriga Byggsverige att tillsammans med oss ta ökat ansvar för att komma tillrätta med problemen och få fram lösningar som gör att vi åter kan lita på att en putsad fasad alltid är säker, trygg och underhållsfri över lång tid.

Anledningen till vårt upprop är att vi själva inte sitter på hela lösningen. Vi kommer att skärpa våra krav på att få rätt förutsättningar för våra arbeten. Men det krävs också att arkitekter, byggföretag, byggentreprenörer, plåtentreprenörer, fönstertillverkare och alla andra som påverkar husens och fasadernas konstruktion och utformning är med oss i detta. SPEF kommer inom kort tillsammans med de ledande materialleverantörerna att presentera förslag till lösningar som kommer att ge betydligt bättre kundtrygghet. Vi har även med oss försäkringssidan i det arbetet. I förslagen ingår skärpta krav och kontroller samt ökat samarbete mellan olika aktörer. På Nordbygg 2014 debatterade vi problemen och presenterade vi våra förslag till det som ska bli Säker Fasad.

Gino Carinci, Ordförande för SPEF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.