Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi känner inte till någon konspiration”

”En fungerande bostadsmarknad för alla kräver att politiken vågar ifrågasätta gamla sanningar. Det är hög tid att lyfta blicken över de skyttegravar som utgjort spelplanen för den politiska debatten under en följd av år”, skriver Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier i en replik till Fredrik von Platen.

Publicerad: 9 september 2015, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadspolitik

Fredrik von Platen levererar en bredsida mot byggsektorn eftersom han uppfattar att alla inblandade gemensamt gaddat ihop sig med bankerna för att lura konsumenterna, i detta fall bostadsrättsköparna. Vi duckar från den rallarsvingen eftersom vi inte känner till någon sådan konspiration men anser ändå, likt von Platen, att bostadsmarknaden i Sverige fungerar mindre väl. Bostaden är en central del av ett fungerande vardagsliv för människor och företag.

Här kan du läsa Fredrik von Platens debattartikel.

I dag har vi en situation med stor efterfrågan av bostäder i framförallt tillväxtområdena, samtidigt är det fler kunder som saknar tillräckligt kapital för att hyra eller köpa en bostad. Det här förhållandet är inget nytt,
det är inte skapat av en regering utan resultatet av en politik som varit vägledande sedan andra världskriget. Samhällsutvecklingen har sprungit ifrån politiken och i dag kvarstår vackra tankar och goda ambitioner men få konkreta åtgärder för att förbättra förhållandena.

Det är därför hög tid att tänka om och skapa en fungerande bostadsmarknad för alla. De utgångspunkter som bör ligga till grund för en sådan politik är att det skapas rörlighet på bostadsmarknaden, både för det ägda och hyrda beståndet. Det måste möjliggöras vägar för kapitalsvaga hushåll att etablera sig som ägare eller hyresgäster på bostadsmarknaden. Samtidigt är det viktigt att upprätthålla ett jämnt och ändamålsenligt bostadsbyggande. Bara på detta vis kan vi skapa förutsättningar för god konkurrens, tillväxt och välfärd. En fungerande bostadsmarknad för alla kräver att politiken arbetar på annat sätt och vågar ifrågasätta gamla sanningar. Det är hög tid att lyfta blicken över de skyttegravar som utgjort spelplanen för den politiska debatten under en följd av år. Med ovanstående utgångspunkter så finns den möjligheten. Frågan är om det finns politiskt mod över parti- och blockgränser för en nyordning?

Från Sveriges Byggindustriers sida är vi villiga att göra vad vi kan för att exempelvis förbättra löne- och avtalsstrukturen men här har vi ännu inte fått gehör från vår motpart på arbetsmarknaden för behövliga förbättringar. Vi hoppas att fler av de andra inblandade aktörerna i byggsektorn har en likartad inställning till strukturella förändringar. Då kan något hända. Vi är övertygade om att byggsektorn är en tillgång och förutsättning för att bygga det framtida Sverige.

Relaterade artiklar

"Samhällsbyggnadsektorn - en tärande näringsgren"

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.