Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi måste forma en ny hållbar bostadspolitik”

”Regelverken kan förenklas; men låt oss inte ha för höga förhoppningar på att det i sig ger ett ökat byggande. Det mesta går att göra snabbt och smidigt idag, när den politiska viljan sammanfaller med pragmatiska byggherrar”, skriver riksdagsman Leif Nysmed (S) och uppmanar alla parter att släppa prestigen i bostadssamtalen.

Publicerad: 3 maj 2016, 07:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadspolitik

Det har byggts för lite bostäder under lång tid och trycket har ökat kraftigt. Det som har byggts har oftast byggts för människor med goda inkomster, samtidigt har stora delar av allmännyttan ombildats till bostadsrätter, vilket lett till att färre hyreslägenheter finns att efterfråga för dem som inte kan köpa sin bostad. Situationen hotar tillväxten, men nu har vi möjligheten att vända det här till något positivt, tillsammans.

Regeringen har inlett samtal med oppositionen om ett byggande för framtiden. Det är positivt, möjligheterna finns just i att vi pratar med varandra. Jag hoppas nu att man vågar släppa prestigen och gå in i samtalen förutsättningslöst, utan fastlåsta positioner. Regeringen har pekat ut tre områden: Regelverken, Finansiering och rörlighet och Byggkapacitet.

Pragmatiska byggherrar

Alla områdena är viktiga. Regelverken kan förenklas; men låt oss inte ha för höga förhoppningar på att det i sig ger ett ökat byggande. Det mesta går att göra snabbt och smidigt i dag, när den politiska viljan sammanfaller med pragmatiska byggherrar.

Flera kommuner har tagit tag i byggandet tillsammans med näringslivet. Tyvärr finns det kommuner som inte tar sitt ansvar, utan snarare håller tillbaka i rädsla för tillväxt och lokal opinion. Det är inte acceptabelt att inte alla aktörer gör vad de kan för att lösa bostadsbristen.

Kommunerna måste leverera byggbar mark och planer inom rimlig tid. Har kommunen inte tillräcklig med egen mark måste krav ställas på mark- och fastighetsägare, vid behov med hjälp av staten. Jag är positiv till att regeringen nu öppnat för statliga åtgärder för de kommuner som inte levererar efter sina förutsättningar.

Ny bostadspolitik

Vi måste även forma en ny och hållbar bostadspolitik. Vad ska vi ha bostäderna till? Vem bygger vi för? För mig är det givet att såväl stat som kommuner måste ha en fungerande plan för bostadsförsörjning för alla som finns i vårt land. Alla, oavsett inkomst, ska ha rätt till ett prisvärt boende till god standard.

Jag vill att staten ska ställa krav att kommunerna levererar konkreta planer för det, inte bara verkningslösa bostadsförsörjningsprogram till intet förpliktigande. Det ställer också krav på att staten understödjer en fungerande bygg- och bostadspolitik med rätt vald infrastruktur och en fungerande skatte- och finansieringspolitik. Jag hoppas nu att dessa frågor kan lösas långsiktigt över partigränserna.

Vi måste utbilda

De kommande decennierna ska vi bygga mängder av fastigheter, vi ska bygga tunnelbanor och bussleder, lägga räls och bygga broar. Det finns många yrken, planhandläggare, ingenjörer, yrkesarbetare med flera där det råder brist på personal, om vi ska lyckas öka byggtakten.

Vi måste utbilda för att hantera alla flaskhalsar, erfarenhets- och kompetensbrister. Här krävs att alla parter ställer upp. Branschen måste se till att praktik och lärlingsplatser finns på varje byggarbetsplats.

Leif Nysmeds, S, riksdagsledamot, Civilutskottet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News