Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi måste slopa ränteavdragen”

Publicerad: 4 juli 2015, 12:05

Västerpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill se ett ökat bostadsbyggande genom subventioner till hyresrätter.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt intervjuades av Expressen under partiets dag i Almedalen. Han vill se slopade ränteavdrag och subventioner till hyresrätter för att få igång bostadsbyggandet.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015Vänsterpartiet

Lördagen är Vänsterpartiets dag i Almedalen. Partiledare Jonas Sjöstedt oroas av Riksbankens senaste räntesänkning och tycker att det är dags för politikerna att agera. Sänkningen utgör en riktigt stor risk för svensk ekonomi särskilt i förlängningen, enligt Sjöstedt.

– Vid en ekonomisk nedgång kommer vi att få ett prisfall på bostäder och vad händer – om eller när – bubblan spricker, då kommer vi att få ett prisfall på bostäder och det är så många människor som har lånat så mycket pengar till sina villor eller lägenheter och riskerar att bli skuldsatta för livet och tvingas att gå från hus och hem, sa Jonas Sjöstedt.

När man får de där varningarna från ekonomerna är det dags för politikerna att agera och ta beslut som kanske inte är så populära bland väljarna, men som är nödvändiga på längre sikt, enligt Sjöstedt.

– Det är då vi måste slopa ränteavdragen, vi måste ta ner prisökningarna och bygga mycket mer bostäder som man kan hyra. Vi måste se till att prisökningskarusellen inte bara pågår för att i slutänden är det vanliga Svenssons som drabbas, sa Jonas Sjöstedt.

För att få igång bostadsbyggandet vill han ha kraftiga subventioner till hyresrätten som kan hålla hyrorna nere under en lång tid. Det måste vara billigt att bo. På Byggindustrins fråga om subventioner till hyresrätter i mångt och mycket går emot byggbranschens syn om att det är bättre att stimulera efterfrågesidan och på så sätt göra det möjligt att för låg- och medelinkomsttagare att efterfråga även nyproducerade bostäder, svarar Jonas Sjöstedt att efterfrågan finns det redan tillräckligt av – den behöver inte stimuleras.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.