Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi säger ja till ordning och reda vad gör Byggnads?

Vi ska medverka till att våra medlemsföretag anlitar seriösa underentreprenörer. För oss är det självklart att alla medarbetare ska ha en rättvis lön, skäliga anställningsvillkor och en trygg arbetsmiljö. Det framgår också av de konkreta förslagen i medlarnas bud som vi har sagt ja till, skriver Ola Månsson, vd, och Mats Åkerlind, vvd och förhandlingschef, Sveriges Byggindustrier, på Byggindustrin debatt.

Publicerad: 22 mars 2013, 16:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi får inte stopp på de kriminella aktörerna genom att Byggnads strejkar till sig dåliga regler i ett kollektivavtal. En stor del av den oseriösa verksamheten sker utanför Byggavtalet. Detta konstaterade vi redan för tio år sedan då vi på allvar inledde kampen mot svartarbete och ekonomisk brottslighet i byggbranschen. I Sverige finns det drygt 93 000 registrerade byggföretag. Av dessa är 3 200 medlemmar i Sveriges Byggindustrier och 12 000 företag har hängavtal med Byggnads. Utöver alla byggföretag som utför jobb finns hundratusentals fastighetsägare och villaägare som beställer byggjobb utan att omfattas av Byggavtalet.

Vi har andra lösningar men samma mål som Byggnads med ordning och reda. Det innebär att vi bryr oss och tar frågorna på långt större allvar än vad Byggnads gör. Nu har vi äntligen börjat närma oss realistiska lösningar som motverkar oseriösa byggföretag och som kan sjösättas inom ett år. Vi har gemensamt med Byggnads verkat för fler myndighetskontroller, månadsvis inbetalning av skatt på individnivå, närvaroliggare, oannonserade arbetsplatsbesök, registrering av utländska företag hos Skatteverket och en utvidgad användning av identitetskontroller genom branschens ID06-system. Medlarna har föreslagit att parterna gemensamt ska utveckla detta och att alla ska kunna bedöma vilka som arbetar på projektet och vem som har beställt arbete av vem. Ska vi kasta allt detta över bord nu och börja om?

Vi och Byggnads har varit mest framgångsrika med att åstadkomma förändring när vi har agerat gemensamt i viktiga frågor som handlat om ordning och reda. Ett exempel på detta är den omvända momsen där vi tillsammans fick igenom att den som beställer jobb av underentreprenörer ska redovisa all moms. Syftet var att få stopp på de företag som fifflade med momsen. Ett annat exempel är ROT-avdraget som inneburit fler vita jobb i vår gemensamma kamp mot svartarbete.

Sveriges Byggindustrier vill förhandla och vi vill ha ett nytt avtal där båda parters intressen tillgodoses men för detta krävs kompromisser. Vi har samma mål med att få bort oseriösa företag, få bättre kontroll på underentreprenörer och få bort dödsolyckorna.

Byggnads kräver solidariskt ansvar enligt norsk modell. Detta innebär att entreprenörerna i kontraktskedjan är medansvariga för att avtalsenlig lön betalas ut. Det vill säga att oseriösa företag kan undgå ansvar eftersom någon annan betalar. Det finns redan lagstiftning på plats som reglerar skyddet av arbetstagare i Sverige eftersom vi är med i EU – det är inte Norge. Vi har till exempel regler om lönegaranti, vi har utstationeringsdirektivet och bemanningsdirektivet. En reglering som Byggnads vill ha skulle cementera och avgränsa byggmarknaden till enbart Sverige och därmed hindra utländska byggföretag och stoppa nya och små företag. Det skulle bara gynna stora väletablerade svenska byggföretag. Vi konstaterar att det finns fler yrkanden som också utestänger utländsk arbetskraft. Vi vill inte ha en sådan framtida byggbransch. Vill Byggnads det?

Ola Månsson, vd, Sveriges Byggindustrier, och Mats Åkerlind, vvd och förhandlingschef, Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.