Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

“Vi ser ljust på framtiden för vi har verktygen”

I Byggindustrin 23/2015 framkommer att bara en av tre studenter känner att deras utbildning förbereder dem på att arbeta med hållbarhet. Därför bör Passivhuscentrum Västra Götaland bli Sveriges Informationscentrum för Miljö- och Energieffektivt Byggande, skriver Passivhuscentrum.

Publicerad: 22 september 2015, 14:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

miljöarbeterekryteringutbildningkompetens

Anslaget till artikeln må vara lite dystert, men vi på Passivhuscentrum Västra Götaland ser ljust på framtiden. För vi har verktygen att förändra.

Redan i dag har vi flera riktade satsningar mot utbildningssektorn för att lyckas skapa framtidens hållbara byggbransch, hållbara byggjobb och hållbara byggutbildningar. Som vi redovisar nedan. Men som centrum i Västra Götaland är vi i viss mån begränsade och det är viktigt att kunna påverka ännu mer, ännu bredare, för att få med både bransch och politiker även på riksnivå när miljötåget för vår sektor nu rullar iväg.

Om vi når målet att bli ett uttalat nationellt centrum skulle mycket av det där lösa sig. Och vår chans att påverka branschen från utbildning ända ut i jobb, precis som studenterna i artikeln önskar, skulle öka avsevärt. Så låt oss först titta lite på vad vi gör, redan i dag. Det vi så gärna vill utveckla och bygga vidare på: Passivhuscentrum har ett samarbete med civilingenjörsutbildningen Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers där syftet är att få in det hållbara perspektivet redan från utbildningsstarten.Passivhuscentrum stödjer programansvariga med idéer och kursmaterial avseende miljö-och energieffektivt byggande. I september kommer Passivhuscentrum också starta inspirationsföreläsningar för nyantagna och peka på vilka möjligheter som finns för att arbeta för ett mer hållbart byggande och boende. Det handlar både om energieffektivitet, livscykelanalyser, miljövänliga material, resurser och klimatfrågan. Tanken är att hållbarhet och miljöfokus ska finnas som en röd tråd genom utbildningen och då finnas med som ett naturligt inslag i ordinarie utbildning.

Passivhuscentrum har sedan flera år arbetat aktivt med att föra in mer kunskap i gymnasieskolan avseende energieffektivt och miljövänligt byggande. Ett utbildningspaket har tagits fram för de byggrelaterade yrkesprogrammen och tillsammans med lärarna sätter vi fokus på det energieffektiva byggandet.

Passivhuscentrum genomför utbildningar för yrkeslärare och under det senaste året har lärare från ett tiotal gymnasieskolor deltagit i dessa. Syftet är att stärka Sveriges byggymnasier så att eleverna står rustade inför morgondagens krav på hållbart byggande.

För att kunna bemöta den kommande efterfrågan av ingenjörer med fokus på hållbart byggande, startade Folkuniversitetet tillsammans med Alingsås kommun och Passivhuscentrum 2013 yrkeshögskoleutbildningen Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande. Utbildningen är tvåårig och i höst startar den tredje utbildningsomgången.  Den första kullen med byggproduktionsingenjörer gick ut våren 2015 och då de flesta redan har fått anställning visar det på att efterfrågan på denna kompetens är stor.

När bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) var på besök hos oss här i Alingsås lovade han att titta på möjligheterna att skapa ett nationellt center av Passivhuscentrum. Om fler inser vikten av detta kanske det går snabbare - och i nästa artikel på samma tema skulle nog fler elever känna att utbildningen på riktigt förbereder dem för hållbart byggande.

Carlos Andersson, Eva Pedersen och Pär Svensson på Passivhuscentrum Västra Götaland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News