Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Vi ska inte ha några olyckor på byggplatserna"

"I tisdags togs ett viktigt steg för att säkerställa att ingen skadas allvarligt eller omkommer på våra arbetsplatser. Vi undertecknade en historisk överenskommelse om en handlingsplan för en säker arbetsmiljö i anläggningsbranschen", skriver Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik- och Designföretagen och Trafikverket.

Publicerad: 21 mars 2014, 10:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det inträffar alltför ofta arbetsplatsolyckor, även om statistiken visar att antalet olyckor minskar över tid. Varje olycka är ett misslyckande för arbetsgivaren, men framför allt en tragedi för den som drabbas och de anhöriga.

Anläggningsbranschens aktörer – projektörer, entreprenörer och beställare – har ett gemensamt ansvar för att säkerställa att arbetet med säkerhet och arbetsmiljö finns med i medvetandet på arbetsplatserna. Det handlar inte minst om attityder och att varje medarbetare ska följa säkerhetsskapande rutiner.

Det finns flera exempel på goda initiativ i företag och organisationer, men vi tror att vägen till att få full kraft i arbetsmiljöarbetet är ett branschövergripande samarbete. Det är viktigt att alla, oavsett yrkesroll, delar värderingen att säkerheten alltid måste komma främst.

Överenskommelsen innebär att samarbetet mellan oss parter kommer att fördjupas utöver de samarbeten som redan finns i dag.

Tillsammans med andra aktörer i anläggningsbranschen har vi identifierat fyra övergripande områden där det behövs åtgärder:

■ Förbättra säkerhetskulturen.
■ Aktivare ledarskap.
■ Förändrade krav vid upphandling.
■ Förbättra riskidentifieringen.

Utifrån dessa områden har vi tagit fram ett antal aktiviteter som vi förbinder oss att genomföra. Handlingsplanen kommer att finnas tillgänglig och följas upp. Vi kommer även att satsa på utbildningar, systematisk leverantörsuppföljning och att hantera risker på ett mer systematiskt sätt.

Beställaren av anläggningsarbeten har en viktig roll i säkerhetsarbetet. Trafikverket är en professionell beställare och stor kund hos många av Sveriges Byggindustriers och Svenska Teknik- och Designföretagens medlemsföretag. Ett exempel i handlingsplanen är att Trafikverket kommer att arbeta med tydliga kontraktskrav och uppföljning av leverantörernas arbetsmiljöarbete. Från leverantörssidan välkomnar vi detta som på ett konstruktivt sätt kommer att driva säkerhets- och arbetsmiljöarbetet framåt.

Före utgången av 2016 ska vi ha genomfört handlingsplanen. Vår övertygelse är att resultatet kommer att göra skillnad för våra medarbetare. Totalt omfattas cirka 340 000 medarbetare i Trafikverket och våra medlemsföretag. I förlängningen kommer det att påverka arbetsmiljöarbetet för många fler. Alla förtjänar en säker arbetsmiljö. Tillsammans tar vi nu ett stort steg mot vår vision att allvarliga arbetsplatsolyckor inte ska kunna ske inom anläggningsbranschen. Vi tar ett gemensamt ansvar för våra medarbetare.

Relaterade artiklar

Branschen enas om nollvision för olyckor

Gunnar Malm, generaldirektör Trafikverket, Lena Wästfelt, vd STD-företagen, Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.