Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vilda västern råder på solcellsmarknaden

Kvaliteten varierar alldeles för mycket i solcellsbranschen. Beställare måste lära sig mer för att inte riskera att få en undermålig produkt, skriver Tobias Persson, Sverigechef för Solarwatt.

Publicerad: 30 november 2020, 07:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tobias Persson, Sverigechef för Solarwatt.


Ämnen i artikeln:

solceller

Som solcellsleverantör blir vi ofta förvånade över hur illa en del solcellsinstallationer utförs. Vi har sett felaktiga och direkt märkliga installationer som genomförts av företag som kallar sig proffs på solenergi. En kortsiktig jakt på låga kostnader leder till att undermåliga produkter beställs – även av verksamheter som egentligen vill satsa på kvalitet. Beställarna behöver nu lära sig mer om vad de beställer, för solceller är i dag i Sverige en bransch där kvaliteten varierar alldeles för mycket. 

Läs även: Miljarder förloras på dålig återvinning av byggmaterial 

Bakgrunden till situationen är förstås att marknaden växer enormt starkt och att allt fler installatörer därför vill ha en del av kakan. Denna guldålder för solenergin lockar dock till sig en del aktörer som inte riktigt vet vad de gör.

Enligt min mening skulle mycket bli bättre om upphandlare, tekniska konsulter och arkitekter blev bättre på att ställa rätt krav på sina solcellsinstallationer. Idag gör det ”gröna skimret” kring dem att alltför få ifrågasätter om de fåtal krav på teknik och hållbarhet som ställs är tillräckliga. Det behövs ett längre tidsperspektiv, för att säkerställa att man får solceller som håller länge och levererar energi med låga CO2-utsläpp utan problem. 

Läs även: Här driver bostädernas solceller även själva byggarbetsplatsen

Beställare bör främst ställa krav på de här aspekterna:  

- Brandsäkerhet. En del tillverkare har brandtestat sina produkter enligt europeiska standarder (EN-standard), och det är fullt möjligt för beställare att ställa krav på detta.  

- Garantitider. Sektorn har generellt fokuserat mycket på garantier. Man måste se till att produktgarantierna harmoniserar med effektgarantierna och att garantierna är enkla att aktivera. Dessutom bör villkoren ha så få undantag som möjligt. Det är i dessa detaljer som problemen kan finnas. 

- Livscykelanalys. Miljömässig och social hållbarhet behöver lyftas fram som krav. Till exempel produceras 80% av solcellsindustrins kisel med mycket stora CO2-utsläpp och en tredjedel med tvivelaktiga arbetsvillkor. CO2-utsläppen från en sådan solcell kan över dess livstid bli så höga som 50g/kWh. Flera länder hanterar i dag detta genom att ställa krav på CO2/kWh i offentliga upphandlingar.

- Motståndskraft mot det nordiska klimatet. Klarar solcellerna ett rejält snötäcke, hagel eller en storm? Det finns tillverkare som genomfört oberoende tester även av detta. Det är också bra att känna till att det finns två olika tekniker för att tillverka solceller varav de så kallade glas/glas är mycket mer tåliga. Att de har glas på både över- och undersidan gör att de klarar högre belastning och stänger ute fukt.

Utbildade installatörer. Det går både att kräva in referenser och att se till att installatörerna utbildats av tillverkaren av solcellerna som ska installeras.

Det finns kompetens och hållbara produkter

Om solcellsinstallationer och kravspecifikationer fortsätter se ut som de senaste åren så kommer dessvärre en del solcellsägare få problem och kanske inte alls bidra med den klimatnytta som de tror. Och även om det är relativt få anläggningar som får problem riskerar hela branschen drabbas av dåligt rykte när sanningen om faktiska CO2-utsläpp och energiproduktion kommer fram. Allt helt i onödan eftersom det faktiskt går alldeles utmärkt att hitta bra, långsiktigt hållbara produkter och installatörer redan i dag. 

Tobias Persson, Sverigechef för Solarwatt

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

solceller

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News