Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Visa att ni menar allvar med jämställdhetsfrågorna"

”Fastighetsbranschen är inte jämställd i dag. Ju högre upp i hierarkin desto färre kvinnor finns det. Och ju färre kvinnor vi har på ledande positioner, desto färre kvinnor söker sig dit. Det visar statistiken. Det behövs kvinnliga förebilder på ledande positioner för att fler kvinnor ska vilja ta sig dit”, skriver Sara Haasmark, hållbarhetschef på Fastighetsägarna Stockholm.

Publicerad: 16 maj 2014, 05:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den 9 maj startade årets omgång av Årets kvinna i Fastighetsbranschen 2014, vars syfte är att lyfta fram en kvinnlig förebild i fastighetsbranschen. En kvinna som inspirerar, vågar göra annorlunda och driva branschen framåt. Och det finns många att välja bland, men dessvärre syns de inte tillräckligt. Därför behövs tyvärr pris som detta.

Men en utmärkelse är inte nog för att luta sig tillbaka och tro att jämställdheten kommer att förbättras i branschen. Vi behöver ta större krafttag än så om vi menar allvar med att vi vill se fler kvinnor på ledande positioner. Det behövs en vision om vart vi vill nå. Och det krävs en plan. Sen behöver vi agera.

Följande viktiga åtgärder är en bra start:

■ Kartlägg antalet kvinnor respektive män fördelat på de olika rollerna som finns i företaget.
■ Sätt upp mål och aktiviteter.
■ Utforma en jämställdhetsplan.
■ Följ upp era mål och redovisa årligen.
■ Presentera er redovisning externt.

En förändring börjar i samma stund vi börjar undersöka hur dessa faktorer ser ut i organisationen. Det är svårt att låta bli att förbättra brister som syns svart på vitt. Undersökningar visar att en organisationskultur med tydliga inslag av jämställdhet mellan könen visade sig bäst förutsäga andelen kvinnor i ledande positioner.

Genom att arbeta mer systematiskt för en mer jämställd bransch; formulera en vision, mål och aktiviteter, kommer resultaten inte att utebli. Att som i dag mer förlita sig på hoppet och tiden har tydligt visat sig vara varken speciellt lyckosamt eller smart.

Vill vi ha en attraktiv fastighetsbransch, då måste den vara jämställd. Undersökningar visar nämligen, inte helt oväntat, att de allra flesta vill arbeta i ett jämställt företag och även i en jämställd bransch. För jämställdhet bidrar till en ökad mångfald på arbetsplatser. Och mångfald skapar en bättre arbetsmiljö, ökar dynamiken och kreativiteten vilket i sin tur är viktigt för att kunna hjälpa ens kunder på bästa sätt.

Men jämställdhet är bara ett första steg för att nå ökad mångfald. Fastighetsbranschen behöver även se till mångfalden gällande ålder, etnicitet och kultur. De företag som är först med att visa på goda resultat inom jämställdhet och mångfald kommer att locka till sig de bästa medarbetarna.

Sara Haasmark, hållbarhetschef, Fastighetsägarna Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.