Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

WSP: Fem steg till en klimatneutral samhällsbyggnadssektor – dags att öka takten

Publicerad: 4 mars 2021, 17:12

Foto: Oskar Hjelm

Alla i samhällsbyggnadssektorn måste samverka för att få ner utsläppen av klimatgaser. Med vår samlade kompetens har vi identifierat fem principer som vi anser bör genomsyra alla uppdrag inom sektorn, och som vi tar med oss in i alla WSP:s uppdrag, skriver Maria Brogren, innovations- och hållbarhetschef på WSP.


Ämnen i artikeln:

WSPKlimatneutralitetklimatpåverkanklimatförändringarklimatanpassningklimatinsatser

Samhällsbyggnadsektorn står för en betydande del av utsläppen av växthusgaser, både i Sverige och globalt. Ett fortsatt samhällsbyggande är nödvändigt för Sveriges utveckling, men framtidens samhällsbyggande kan inte se ut som det gör i dag. Utsläppen måste minska betydligt för att vi ska kunna hålla den globala temperaturökningen under en och en halv grad. Ingen aktör kan ta på sig hela ansvaret för hur sektorn ska bli klimatneutral, men alla aktörer bär en del av ansvaret.

LISTA: De är mest hållbara i bygg- och fastighetsbranschen

Åtgärder på alla nivåer

Uppförandet av nya byggnader och infrastruktur bidrar årligen till omkring tjugo procent av de globala utsläppen. I Sverige uppskattas fem huvudsakliga källor tillsammans stå för omkring 87 procent av utsläppen från uppförandet av byggnader och cirka 80 procent av utsläppen från anläggning av infrastruktur: tillverkning av cement, tillverkning av stål, tillverkning av asfalt, tunga transporter av material och arbetsmaskiner på arbetsplatsen. För att minska dessa utsläpp krävs åtgärder på alla nivåer och i alla processteg. Det krävs åtgärder som sträcker sig från utformning av styrmedel och uppdatering av bygg- och materialstandarder till planering, utformning och produktion av specifika projekt. 

För att minska dessa utsläpp krävs åtgärder på alla nivåer och i alla processteg.

Mycket kan och behöver göras innan själva byggandet startar, för det är i tidiga faser som projektets förutsättningar bestäms, och klimatfrågan måste sedan vara på agendan genom hela processen – från planering till projektering och byggledning, och vidare in i förvaltningsskedet.

LÄS MER: Så ska Vasakronan spara 100 miljoner med återbruk 

Fem principer

Som en global aktör har WSP stora möjligheter att bidra till en klimatneutral samhällsbyggnadssektor genom att leverera framtidssäkrade uppdrag med låg klimatpåverkan till våra kunder. Med vår samlade kompetens har vi identifierat fem principer som vi anser bör genomsyra alla uppdrag inom sektorn, och som vi tar med oss in i alla WSP:s uppdrag:

Utveckla strategier och krav som leder till minskade utsläpp samt bidra till ökad kunskap hos beställare och andra beslutsfattare.

Planera samhällen, stadsdelar och infrastruktur för att undvika eller minska utsläpp.

Utforma byggnader och infrastruktur på ett sätt som främjar flexibilitet, modularitet och multi-funktionalitet samt minskar klimatpåverkan.

Skapa förutsättningar för fossilfria transporter och arbetsmaskiner.

Utred och föreslå kompensation för kvarvarande utsläpp.

 

LÄS MER: Nu kan trafikens miljöpåverkan minimeras redan i projekteringen 

Alla måste bidra

Om alla aktörer arbetar efter steg ett till fyra innebär det att betydande utsläppsminskningar kan uppnås, dock är det svårt att helt nå nollutsläpp, även på längre sikt. Därför blir steg fem, kompensation av utsläpp, nödvändigt. Kompensation ska däremot inte betraktas som ett långsiktigt alternativ för områden där utsläppsminskningsåtgärder finns. 

Alla aktörer i värdekedjan måste bidra: politiker, branschföreträdare, forskare, intresseorganisationer såväl som beställare, projektörer, entreprenörer och materialleverantörer i varje enskilt projekt.

Mycket kan göras för att minska utsläppen redan i dag, men mer behöver göras. Alla aktörer i värdekedjan måste bidra: politiker, branschföreträdare, forskare, intresseorganisationer såväl som beställare, projektörer, entreprenörer och materialleverantörer i varje enskilt projekt. Hela kedjan behöver samarbeta och alla behöver vara engagerade, kunniga och ta sitt ansvar för att vi ska kunna öka takten i samhällsbyggandets klimatomställning – och nå uppsatta klimatmål.

Maria Brogren, Innovations- och hållbarhetschef, WSP

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News