Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

YH-myndigheten måste närma sig näringslivet

Resursbristen inom Yrkeshögskolan (YH) får stora konsekvenser. I år avslog myndigheten 70 procent av utbildningsansökningarna. För VVS-branschen är det ett hårt slag att färre än hälften av de ansökta utbildningarna får möjlighet att starta, trots att över 90 procent av studenterna inom VVS får jobb efter utbildningen, skriver Manne Didehvar, chef för Kompetensforum på VVS Företagen.

Publicerad: 29 januari 2014, 08:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Efter en lång väntan fick vi den 16 januari besked om vilka utbildningar som YH-myndigheten godkänt. Johan Blom, tillförordnad generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan, sammanfattade nyligen syftet med yrkeshögskolan, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, med orden ”… idén med yrkeshögskolan är att arbetslivet ska får rätt kompetens i rätt tid, i rätt volym och på rätt plats.” Ändå avslog myndigheten närmare 70 procent av årets alla inkomna ansökningar!

VVS-branschen, som är en viktig del av samhällsbyggarsektorn, har drabbats hårt av YH-myndighetens beslut. Av sju ansökta VVS-ingenjörsutbildningar fick enbart tre klartecken att starta och bara en utbildning av fyra ansökta inom Kyl- och värmepumptekniker får möjligheten att genomföras.

Och detta trots att över 90 procent av studenterna inom VVS får jobb direkt inom sitt område efter avslutade studier och den framtida trenden visar att behovet av kompetensförsörjning på YH-nivå inom VVS fortsatt kommer att vara mycket stort de närmaste åren.

Sverige står inför stora utmaningar när det gäller behovet av nybyggnation av bostäder och en omfattande renovering och energieffektivisering av miljonprogrammet. YH-myndighetens besked är därför långt ifrån tillfredsställande och märkbart negativt för branschen och hela samhällets utveckling. Låt oss inte glömma att våra barns hälsa hänger på rent vatten, frisk luft och fungerade värme!

För oss som bransch- och arbetsgivarorganisation är det viktigt att delta aktivt och ha ett nära samarbete inte bara med seriösa utbildningsanordnare utan också med YH-myndigheten. YH-myndigheten är en oerhört viktig part vars beslut påverkar kompetensförsörjningsflödet och därmed hela arbetsmarknaden.

Att YH-myndigheten lider av resursbrist är allmänt känt. Vi på VVS Företagen men också andra branschorganisationer har via olika kanaler och med olika medel försökt föra fram vårt önskemål om ökade resurser till den mest ”jobbsäkra” eftergymnasiala yrkesutbildningen men utan gehör. Alliansen med Jan Björklund i spetsen verkar ge yrkesgymnasiet all tillgänglig uppmärksamhet och alla resurser så att utrymmet för yrkeshögskolan blir väldigt knappt. Hur någon kan tro att yrkeshögskolan på det här sättet, när 70 procent av ansökningarna avslås på grund av resursbrist, ska kunna säkerställa att näringslivet får rätt kompetens i rätt tid, i rätt volym och på rätt plats är obegripligt!

YH-myndigheten måste ha både rätt kunskap och rätt förutsättningar för att kunna tillgodose näringslivets behov av kompetensförsörjning. Det går inte att YH-myndigheten säger sig samarbeta med och lyssna på näringslivets behov samtidigt som man avslår tillväxtfrämjande utbildningar. Sveriges och företagens utveckling, tillväxt och konkurrenskraft hänger på kompetensförsörjningen av välutbildade och kompetenta medarbetare och YH-utbildningarna är en viktig kanal för att säkerställa detta.

Jag skulle vilja ha både ökade ekonomiska förutsättningar för YH-myndigheten och ett ännu närmare samarbete mellan YH-myndighetens handläggare och oss branschföreträdare i samband med handläggningen av inkomna utbildningsansökningar. Branschorganisationerna kan med fördel fungera som bollplank och bidra med kunskap när det gäller bedömningen av utbildningarnas kvalitet, det regionala behovet, likvärdighetsanalys mellan två utbildningar etcetera.  Självklart med förståelse och respekt för att det i slutänden är myndigheten som sitter på beslutsmandatet.

Det är min absoluta övertygelse att en näringslivsnära YH-myndighet bidrar till en hållbar kompetensförsörjning!

Manne Didehvar, chef Kompetensforum, VVS Företagen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News